Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Premiérový triumf v poháru získá Děčín, nebo Prostějov

Brno Basketbalisté Děčína se podruhé v historii dostali do finále Českého poháru. V dnešním semifinále v Brně porazili v nervózním utkání plném chyb Pardubice 64:59. Jejich soupeřem bude loňský finalista Prostějov, který porazil Brno 75:67 a do finále se probojoval pošesté. Stejně jako Děčín však stále čeká na premiérový zisk poháru.

Pardubice v posledních letech často vyřadily Děčín z poháru a v této sezoně už ho dvakrát porazily v lize, ale tentokrát byli šťastnější Severočeši, kteří při absenci obhájců z Nymburku potvrdili roli hlavního favorita. Mají tak šanci na historický úspěch. Ve finále byl Děčín už v roce 2012, tehdy však podlehl Nymburku.

Děčín se však k postupu protrápil. Oba týmy věděly, že je ve hře hodně, což se projevilo na nervozitě a chybách na obou stranách. Zápasu tak dominovaly obrany.

Pardubice držel především zkušený rozehrávač Sanders, který měl dlouho na svědomí skoro polovinu bodů svého týmu. Když se k němu ve druhé půli přidal i Wall, dokázaly Pardubice otočit poločasovou ztrátu šesti bodů ve svůj prospěch. Ještě pět minut před koncem bylo skóre vyrovnané, ale pak dal Děčín tři ze svých pěti trojek, odskočil na pět bodů a trestnými hody už dovedl zápas k vítězství.

"Že se to utkání bude muset oddřít a odmakat, bylo jasné už od začátku. Oba týmy do toho daly hodně energie. V prvním poločase bylo hodně nervozity, technických chyb. Na druhou stranu ale myslím, že to bylo koukatelné utkání. Nakonec rozhodlo to, že jsme měli více střelců, kteří se zapsali do listiny, a několik málo detailů," uvedl trenér Děčína Pavel Budínský.

Brno bojovalo do poslední minuty

Druhé semifinále mělo být jasnou záležitostí, ale domácí Brno, kterému v ligové tabulce patří poslední příčka, pořádně kousalo. Prostějov tak musel o své výhře rozhodnout až v posledních čtyřech minutách.

Orli ve třetí části vedli už o osm bodů, ale pak brněnský rozehrávač Bennett zavelel k obratu a ještě 11 minut před koncem Brno vedlo. Na rozmezí třetí a čtvrté čtvrtiny však Prostějov předvedl šňůru 8:0 a dostal zápas pod kontrolu. Brno se ještě drželo, ale čtyři minuty před koncem dal dva koše po sobě pivot Tomanec, zajistil Prostějovu dvouciferný náskok a Orli už výhru uhájili.

Závěrečný turnaj Českého poháru basketbalistů v Brně - semifinále:

Děčín - Pardubice 64:59 (17:14, 34:28, 45:45)

Nejvíce bodů: Jelínek 17, Vyoral a Houška po 12 - Sanders 18, Wall 17, Kohout 10. Fauly: 17:21. Trestné hody: 17/13 - 15/11. Trojky: 5:2. Doskoky: 36:47.

Prostějov - Brno 75:67 (24:22, 41:35, 59:57)

Nejvíce bodů: Tomanec 18, Mrviš 12, Švrdlík 11 - Šiška 18, Krakovič 15, Bennett 14. Fauly: 21:22. Trestné hody: 18/16 - 23/14. Trojky: 5:3. Doskoky: 40:35.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články