Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Štochl: V Česku je stejně házenkářů jako v Berlíně

Praha - Reprezentační brankář Petr Štochl byl výraznou postavou českého týmu na házenkářském mistrovství světa. Na chatu webu ČT sport však odpovídal nejen na otázky týkající se jeho výkonů v Kataru, ale zmínil i problémy, které sráží českou házenou dolů, a dotkl se i kontroverzí ohledně kvalifikace německé reprezentace. Petr Štochl odpovídal na vaše dotazy na chatu.

Petr Štochl
zdroj: ČTK/POLFOTO autor: Jens Dresling

Česká házená se díky mistrovství světa mohla prezentovat na té nejvyšší úrovni. Pro sport samotný je však nutná i práce na kvalitách mládežnických hráčů – tak, aby z nich v budoucnu vyrostli konkurenceschopní hráči. Ucelenou koncepci práce s mládeží však narušuje podle Petra Štochla několik faktorů. "Jedním velkým problémem jsou rozhodně finance. Zkrátka peněz je málo a to s sebou nese omezené tréninkové možnosti, materiální vybavení a hlavně i nedostatek kvalitního vedení, zejména právě v mládežnických kategoriích," uvedl.

Další slabiny spatřuje v nastavení samotného systému, který by měl tvořit páteřní část výchovy házenkářů a který v současnosti podle Štochla nezaručuje návaznost ve všech věkových kategoriích. Ideálním modelem by bylo, kdyby se mladí hráči od útlého věku učili v tréninku způsob hry, který by si poté s sebou nesli dále. Třetím problémem je početnost hráčské základny. "V ČR je registrovaných házenkářů asi tolik, jako jich má samotný Berlín. Je pak složité konkurovat týmům, jejichž základna je mnohonásobně vyšší," řekl reprezentační brankář a hráč berlínského klubu Füchse Berlin.

Štochl se na chatu zmínil i o svých výkonech v Kataru. Reprezentace neměla dobrý start do turnaje, a Štochl trochu sebekriticky přiznal, že svou vinu na tom měla i hra brankářů. "Já bych viděl jako vyloženě špatné utkání proti Švédsku. Proti Francii jsem chytal jen posledních deset minut, Martin (Galia) chytal, myslím, dobrý zápas. Proti Egyptu už ten výkon měl stoupající tendenci, bohužel ani tam jsme ještě týmu nepomohli dle svých představ," zhodnotil výkony svoje a kolegy Martina Galii.

Velké emoce vzbudilo opatření házenkářské federace, které na mistrovství takříkajíc "dostala" německé házenkáře, a to na úkor již kvalifikovaných hráčů Austrálie. Štochl se k problému staví jednoznačně kriticky, i když zároveň odmítá hlasy, podle nichž měl český tým na protest z turnaje odstoupit.

  • "Bojkotovat turnaj jsme nechtěli, nevím, zda by to bylo nejlepší řešení. Asi by to nejvíc odnesla házená v ČR – účast na MS je pro nás vzácná a zejména ti mladší potřebují konfrontaci s házenou na této úrovni, aby mohli růst. Mohou se na MS i ukázat, získat angažmá v cizině, což opět pomůže jim i házené celkově. Což ovšem nemění nic na tom, že to, co předvedla IHF, považuji za absolutně nemorální a zcela proti zásadám fair play. Německo tímto získalo šanci na OH v Riu a právě OH by se měly nést v duchu fair play víc než cokoliv jiného. Vůbec bych se nedivil, kdyby měla házená, i v důsledku těchto machinací, problém s účastí na Hrách následujících. Pevně doufám, že tomu tak ale nebude."

Štochl je v současnosti hráčem klubu Füchse Berlin, kde má smlouvu až do léta 2016. Pokračovat v kariéře chce i po skončení aktuálního kontraktu. "Nevím, jak se budu za rok a půl cítit, ale budu-li se cítit tak jako nyní a bude-li o mé služby zájem, ještě bych rád další rok, možná dva, působil ve vrcholové házené. Rozhodující bude i příchod nového trenéra, který v létě do Füchse přijde. Jaké on bude mít se mnou plány a jak si budeme rozumět,"dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články