Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

České házenkáře čeká Egypt, možná klíčový soupeř v boji o osmifinále

Dauhá - "Dosud jsme trénovali a nyní musíme začít hrát. Turnaj pro nás začíná až nyní," tak zhodnotil situaci ve skupině před utkáním Pavel Horák. České házenkáře po dvou prohrách proti favoritům čeká duel proti bronzovému týmu z loňského afrického šampionátu, a právě on by mohl hrát klíčovou roli v boji o postup do osmifinále. Přímý přenos sledujte od 16:45 na ČT sport nebo na našem webu.

Čeští házenkáři
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

Do hry poprvé zasáhne kapitán Filip Jícha, který se zotavil z následků střevní virózy, kvůli níž vynechal oba dosavadní duely. "Už mi je dobře, včera večer jsem se mohl konečně navečeřet. Vrátil se mi i můj vnitřní humor. Pořád mi ale chybí čtyři pět kilo. Budu se muset šetřit," řekl Jícha.

Češi nejprve na úvod v Dauhá po statečném výkonu prohráli s favoritem šampionátu Francií o tři góly, v neděli ale utrpěli se Švédskem debakl 22:36, z něhož se potřebují oklepat. "Musíme se z toho poučit, zmobilizovat síly a koukat se dopředu. Co bylo, už neovlivníme. Zápas s Egyptem je pro nás strašně důležitý. Cíl je jasný - porvat se o vítězství," řekl jeden z dvojice trenérů Jan Filip.

Reprezentanti už dopředu počítali s tím, že z hlediska postupu asi budou důležitější až zápasy s papírově přijatelnějšími soupeři. Nejprve narazí na Egypt, poté na Island a na závěr skupiny na Alžírsko. Do osmifinále projdou první čtyři týmy ze skupiny.

"Že to tak bude, jsme věděli už před turnajem. Dosud jsme trénovali a nyní musíme začít hrát. Turnaj pro nás vlastně začíná až od třetího zápasu. S těmito soupeři se už můžeme měřit. Vlastně musíme," prohlásil kanonýr Pavel Horák.

"Myslím, že nikdo nepočítal, že proti Francii a Švédsku uhrajeme nějaké body. Turnaj pro nás de facto začíná od zápasu s Egyptem, kdy se začne rozhodovat o všem. Už musíme začít vyhrávat a sbírat body," doplnil jeden ze dvou nejlepších českých střelců utkání se Švédskem Jan Sobol. "Z postupového hlediska je to s Egyptem klíčový zápas. Když zahrajeme výborně, budeme mít šanci vyhrát," dodal druhý z trenérů Daniel Kubeš.

Žádný slabý soupeř

Češi si proti týmu mimo Evropu zahrají po dlouhých letech. S Egyptem se utkali i při své předchozí účasti na světovém šampionátu v roce 2007, tehdy zvítězili těsně 31:30. Soupeř zatím v Kataru ukázal dobrou formu, když nejprve rozdrtil úřadujícího afrického šampiona Alžírsko 34:20 a pak o čtyři góly prohrál s Francií.

Českému celku je jasné, že ho čeká tým s jiným herním stylem, než předvádějí evropská mužstva. "Co jsem zatím viděl, všechny týmy z Afriky se herně posunuly. Není tady slabý soupeř, jak to bývalo kdysi. Africká házená je taková agresivní, atletická, hlavně to nám bude dělat problémy. Budou rychlí a agresivní, až zákeřní," přemítal Sobol.

"Jsou dynamičtější a rychlejší. Záleží, jak se s tím srovnáme, a budeme se snažit být tak rychlí jako oni. Uvidí se, jak se na to vyspí, protože jsou náladoví. A samozřejmě jak se vyspíme i my," dodal Horák.

Zápas se hraje v Dauhá ve stejné hale jako duel se Švédskem. Egypt zřejmě bude mít velkou podporu fanoušků. "Kamarád, co tady v Kataru pracuje, říkal, ať počítáme s tím, že budou mít velkou podporu, protože tu pracuje hodně Egypťanů. Místy až fanatické prostředí," řekl Jakub Szymanski.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články