Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Eden hostí český "Super Bowl", poprvé před kamerami ČT

Praha - Američané mají Super Bowl a česká verze vrcholu sezony amerického fotbalu se nazývá Czech Bowl. Letošní už jednadvacáté finálové utkání se odehraje v pražské Synot Tip Aréně, o titul si to rozdají favorizovaní Prague Black Panthers a překvapení sezony Příbram Bobcats. Přímý přenos sledujte od 18:15 na ČT sport a našem webu.

Hráči Prague Black Panthers
zdroj: ČTK autor: Petr Toman

V pozici jednoznačného favorita do finále vstupují úřadující mistři Prague Black Panthers. Jedná se o tým, který vznikl před minulou sezonou spojením nejúspěšnějšího českého týmu Prague Panthers a šampionů z let 2011 a 2012 Prague Black Hawks. Důvodem k tomu kroku byla zejména snaha o větší konkurenceschopnost v evropském měřítku.

A paradoxně toto spojení pomohlo i druhému finalistovi z Příbrami. Celkem 15 hráčů, kteří nesouhlasili s novou filozofií nebo nenašli dostatečné herní uplatnění, zamířilo právě do týmu Bobcats, který se díky zkušeným posilám stal z otloukánka druhým nejlepším týmem základní části. Příbram v semifinále výrazně přehrála loňské finalisty Prague Lions, Černí Panteři v letošním ročníku nejvyšší soutěže ještě neprohráli.

Nevýhodou Pražanů však může být fakt, že většina opor absolvovala v neděli ve Vídni semifinálový zápas rakouské nadnárodní ligy AFL proti místním Vikings a bude tak mít pouze minimální čas na odpočinek. "Kádr máme sice široký, takže asi dvacet kluků, kteří nehráli ve Vídni, budou tvořit základ sestavy na finále, ale pořád bude ve hře třicet lidí, kteří budou mít v nohách oba zápasy. Takže jistý handicap tam může být, diváci si toho ale možná ani nevšimnou," domnívá se manažer Panterů David Krejbich.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Bohuslav Rom a David Krejbich

Black Panthers staví svou hru na možná nejzvučnější posile v historii české ligy, americkém rozehrávači Kyle Newhallovi. "Kyle se dostal až do kempu Oakland Raiders, na zápasovou soupisku pro NFL se sice neprobojoval, ale někdo s takovými zkušenostmi, speciálně na pozici rozehrávače, u nás ještě nebyl. Jeho vliv na celý tým je hodně cítit, i díky němu jsme se posunuli mezi top evropské celky," vysvětluje Krejbich.

I pro Bobcats je svátkem zahrát si proti rozehrávači Newhallových kvalit. "Hodně si toho vážíme, kluci se těší, že chytí interception právě od takového quarterbacka," říká se smíchem prezident Příbrami Bohuslav Rom a dodává: "Trochu doufáme, že by se únava z náročného programu na Panterech mohla projevit. Máme většinu jejich zápasů rozebranou na videu, takže si myslím, že jsme na finále dobře připraveni."

"Rysové" jsou ve finále poprvé a vedle vidiny historického úspěchu je žene kupředu i mírná rivalita mezi oběma celky. "Já sám jsem ještě loni za Black Panthers hrál a žádnou zášť nechovám, ale někteří kluci to cítí jinak, mezi kluby samozřejmě určitá zdravá rivalita vždycky je a teď to umocnilo ještě to, že se potkává řada bývalých spoluhráčů," míní Rom.

Podle Krejbicha chybí českému americkému fotbalu oproti evropské špičce hlavně lepší zázemí. "Jeden odborný časopis v Německu nás umístil na čtvrté místo v žebříčku nejlepších evropských klubů, ale když se podíváme na Vídeň nebo Innsbruck, se kterými se potkáváme v rakouské lize a kteří jsou nám geograficky nejblíž, tak rozdíl je stále velký. Ať už jde o šíři kádru, juniorské týmy a také velikost 'crew', která se stará o chod týmu. Zatímco u nás je to většinou kolem šesti lidí, přitom optimální by bylo tak třicet," porovnává Krejbich.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články