Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Házenkářky odvetu s Polskem nezvládly a na ME se nepodívají

Brno - České házenkářky neobhájily v závěrečném utkání kvalifikace o mistrovství Evropy druhé místo ve skupině, když podlehly Polsku 22:25, a při bodové rovnosti kvůli horší bilanci ze vzájemných zápasů skončily v tabulce na třetím místě. Na šampionát tak postupuje jejich dnešní soupeř. Po vítězství 22:19 v prvním vzájemném duelu přitom Češkám stačilo neprohrát o víc než dvě branky.

Utkání Česko - Polsko
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

"Je to nejhorší výsledek, který nás mohl potkat. Škoda, že se nám nepodařilo dát v Polsku o jeden gól více," posteskl si kouč Jan Bašný, ale dodal, že je na tým hrdý, protože se dokázal vrátit po nepovedeném prvním poločase do zápasu. V úvodu se zdálo, že české hráčky by rozhodující bitvu mohly zvládnout. Brankářka Raníková přes pět minut neinkasovala, její spoluhráčky v poli začaly odvážně a rychle získaly dvougólové vedení.

Náskok ale českému celku dlouho nevydržel a naopak začal ztrácet. Ještě v jedenácté minutě vedl domácí tým 5:4, za dalších osm minut to ale bylo 5:10. Polky působily dynamičtějším dojmem, vyhrávaly většinu soubojů a z Češek držela krok jen Kutlvašrová. Náskok hostů do přestávky narostl už na šest gólů. "Utkání se lámalo už v prvním poločase, kdy nám Polky do poločasu utekly. Jsem ale ráda, že jsme se stačily ještě po změně stran vrátit do hry," uvedla zkušená Petra Vítková, která odehrála poslední zápas v reprezentaci.

Do druhé půle ale vstoupil domácí tým jako vyměněný. Přidal na tempu, na důrazu a začal mocně stahovat manko. Brněnské publikum ožilo a po deseti minutách se Češky dokázaly dostat na potřebnou ztrátu dvou gólů. Pak začal boj o každou branku a v 48. minutě svítilo na ukazateli 19:22, tedy stejný stav jako na konci prvního duelu v Polsku.

Rozhodčí v několika sporných situacích přisoudily míč hostujícím hráčkám a jejich náskok devět minut před koncem utkání znovu vzrostl na pět branek. "Už to byla hra vabank. V polském týmu jsou zkušené hráčky, které jsou na tak vypjaté stavy zvyklé," poznamenal Bašný.

Domácí celek ještě podruhé zabojoval a tři minuty před koncem i díky dvojnásobné přesilovce snížil na 22:24. Polky ale znovu odskočily na tři góly a v hektickém závěru už český tým postupovou trefu nedal. Poslední útok se Bašného svěřenkyním vůbec nepovedl a ani nezakončily. Češky si tak na druhém evropském šampionátu za sebou nezahrají.

"V zápase jsme ztratili čtyři až pět nesmyslných míčů, kdy jsme soupeřkám hodili míč do ruky. Dvakrát v prvním poločase, jednou při přesilovce šest na čtyři. Takové okamžiky zkušený tým trestá. Kdybychom podobnou chybu udělali dvakrát, tak se dá ještě napravit," prohlásil Bašný a zpětně litoval, že se nepodařilo jeho svěřenkyním uhrát remízu v Černé Hoře. "Ale na to se takto nehraje. Polky byly lepší, i když hrály pod tlakem," dodal kouč.

Česko - Polsko 22:25 (10:16)

Sestava a branky Česka: Raníková, Müllnerová, Satrapová - Kutlvašrová 7, Luzumová 4, Vítková 4, Crhová 3, Keclíková 3, Knedlíková 1, Adámková, Chrenková, Hrbková, Růčková, Salčáková, Selucká, Štěrbová.

Nejvíce branek Polska: Kudlaczová 8/2, Wojtasová a Zalewská-Gardoniová po 5. Rozhodčí: A. Konjičanin, D. Konjičanin (oba Bosna). Sedmimetrové hody: 5/4 - 5/3. Vyloučení: 1:4. Diváci: 2500.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články