Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Basketbalisté odstartovali kvalifikaci ME výhrou nad Bosnou

Pardubice - Českým basketbalovým reprezentantům se povedl vítězný vstup do kvalifikace mistrovství Evropy, které za rok uspořádá Polsko. Svěřenci kouče Michala Ježdíka dnes v Pardubicích porazili Bosnu a Hercegovinu 70:56 a získali sebevědomí před pokračováním kvalifikačních bojů.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Rozhodující trhák předvedl český tým v třetí čtvrtině, když výrazně zlepšil obranu a odskočil až do dvanáctibodového vedení, které už nepustil. Domácí mohlo mrzet jen to, že neudrželi dvacetibodový náskok, který měli ještě dvě minuty před koncem. Ve vyrovnané skupině totiž může hrát roli každý bod.

V dalším utkání skupiny D dnes Izrael otočil nepříznivě se vyvíjející zápas s Velkou Británií a po prodloužení zvítězil 102:92. Právě v Londýně se v sobotu představí čeští reprezentanti při prvním výjezdu na soupeřovu palubovku.

Ze čtyř kvalifikačních skupin na ME postoupí přímo jejich vítězové a tři týmy s nejlepší bilancí na druhých místech. Češi tak v pardubické ČEZ Aréně v pravý čas ukončili sérii šesti porážek v posledních přípravných duelech. Působili mnohem týmovějším dojmem než Bosna, které dnes selhali klíčoví tahouni.

Ovšem podle svých představ nezahrál ani klíčový hráč domácích Jiří Welsch. Jakoby jej svazovala tíha zodpovědnosti v jeho téměř domovských Pardubicích. Opora Málagy se rozehrála v druhé polovině utkání a důležitými body i nahrávkami přispěla ke zvyšování náskoku. Zápas byl vyrovnaný po celou první polovinu, v níž byla na českém celku patrná velká nervozita, pramenící z nepříliš vydařené přípravy.

Hladké vítězství podle plánu

Pro český výběr ale bylo důležité, že se v pravý čas uzdravil obrovitý pivot Ondřej Starosta, jenž při nástupu na palubovku zamezil bosenským hráčům cestu k lehkým bodům z těsné blízkosti koše, kterých český tým na začátku inkasoval několik. Právě lepšící se obrana domácího celku byla klíčovým okamžikem při cestě za důležitým triumfem.

Vítězství potvrdilo smysluplnost avizovaného "týmového ducha" české reprezantace a dovolilo najet strategii "vítězné vlny", o které kouč a jeho svěřenci nadšeně mluví od začátku příprav.

Jakmile se zápas zlomil do druhé poloviny, Češi ovládli dění. Podstatné navíc bylo, že nastavené tempo udrželi i hráči z lavičky, kteří přišli do hry místo unavených opor: Svým příchodem vítězství spečetili Kudláček, Nečas a Kotas.

Bosenské hráče vývoj zlomil, obávaní střelci Bajramovič a Teletovič se postupně úplně vytratili pod tlakem dotěrné české obrany. Zatímco česká lavička zápasem žila až do konce a bouřlivě slavila každý koš, hosté jen zkoprněle sledovali pro ně nepříznivě se vyvíjející partii. Dvě minuty před koncem bylo jejich manko už hrozivé a narostlo na dvacet bodů, debakl zmírnili až v závěru. Češi tak mohli litovat, že nezískali víc než čtrnáctibodový náskok.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články