Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

USK zahájilo osmifinále Euroligy výhrou, Madrid zdolalo téměř o dvacet bodů

Praha – K vytoužené premiéře na závěrečném turnaji Euroligy nejlepším možným způsobem vykročily basketbalistky USK Praha. V úvodním duelu osmifinále na domácí palubovce porazily Rivas Madrid 77:58 a o svém postupu mohou rozhodnout již v pátek, kdy je na programu odveta ve Španělsku.

Jelena Dubljevičová z USK Praha (nahoře uprostřed) v zápase s Rivasem Madrid
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Vedeme 1:0, ale jsme teprve v polovině. Další zápas začíná za stavu 0:0. Výhodou je, že máme výhru v kapse a tlak je na nich. My už určitě nebudeme tak nervózní jako dnes," řekla po zápase trenérka Natália Hejková.

České mistryně ještě nikdy v historii klubu osmifinálovým sítem neprošly, ale nyní prožívají svou nejvydařenější sezonu, což hodlají potvrdit i proti Rivasu. Důležitost utkání však s sebou přinesla také nervozitu a hráčky USK vstoupily do zápasu hodně nervózně. Nedařily se jim akce, nefungovala obrana a Rivas dobrým kolektivním výkonem získal v první čtvrtině náskok devíti bodů. "Začaly jsme dost špatně. Věděly jsme, že musíme vyhrát, jinak by to byl průšvih. I zkušené hráčky si to uvědomovaly až moc a byly hrozně zatuhlé," všimla si Hejková. 

Hru USK probral až příchod české reprezentační pivotky Ilony Burgrové, která po nástupu na hřiště předváděla svůj nejlepší výkon v této euroligové sezoně. Pomohla nejen v obraně, kde je její největší síla, ale jen za první půli dala 12 bodů. "Až s příchodem Ilony se naše hra změnila. Určitě to byl jeden z jejích nejlepších výkonů v sezoně. Vždy se na ni mohu spolehnout v obraně, kde udělá hodně černé práce a nikdy nepropadne, ale dnes k tomu přidala i uvolněnost v útoku," pochválila Burgrovou trenérka Hejková.

Když se Pražankám nedařily signály a střelecky se trápila Eva Vítečková, začaly spoléhat na větší kvalitu ve hře jedna na jednu, chytly se Jelena Dubljevičová a Danielle Robinsonová a po obratu se ze zápasu rázem začala stávat jasná záležitost. Zvláště když ve druhé půli hráčky USK zlepšily obranu a soupeři se útočná hra téměř rozpadla.

Pražankám se dařilo velmi dobře pokrýt opory hostů Lauru Nichollsovou a svou bývalou spoluhráčku Fridu Eldebrinkovou, které dohromady zaznamenaly jen 18 bodů, tedy méně než nejlepší střelkyně USK Robinsonová s 19 body. Postupně náskok narostl až na téměř třicet bodů, a trenérka Hejková tak mohla pošetřit opory na odvetu.

"Dnes se znovu ukázalo, že tým je tak silný, že si věří i ve chvílích, kdy se mu nedaří. A umí si poradit i bez bodů od Evy Vítečkové. To je hodně pozitivní. Kdybychom v závěru nestřídaly, občas i trochu netradičně, tak by byl náskok ještě větší," dodala Hejková.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy z osmifinále Euroligy USK Praha - Rivas Madrid

ZVVZ USK Praha - Rivas Madrid 77:58 (13:20, 38:32, 66:44)

Nejvíce bodů: Robinsonová 19, Dubljevičová 16, Burgrová 12 - Eldebrinková a Allisonová po 14, Gimenová a Halvarssonová po 10. Rozhodčí: Martinescuová (Rum.), Vukanovičová (Srb.), Tsarouchaová (Řec.). Fauly: 21:15. Trestné hody: 6/4 - 17/13. Trojky: 3:1. Stav série: 1:0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články