Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Basketbalistky USK si vyšláply na Galatasaray, Brno prohrálo

Istanbul – Že v posledních týdnech hrají ve výborné formě, opět potvrdily basketbalistky ZVVZ USK Praha, které v Eurolize vyhrály na hřišti favorizovaného Galatasaraye Istanbul 63:58. Pražanky se díky tomu vrátily do čela skupiny C, kterou vedou s bilancí sedmi výher a dvou porážek. Nedařilo se naopak IMOSu Brno, který prohrál v Montpellier 53:76 a po třetí prohře v řadě se mu vzdaluje play-off.

Hráčky Galatasaraye začaly ve velkém stylu, ale Pražanky se jejich náporu a bouřlivého istanbulského prostředí nezalekly a udržely s favoritem krok. Staraly se o to zejména Američanky Kia Vaughnová a nová posila Danielle Robinsonová, která po svém příchodu na hřiště oživila hru USK.

Byla to právě Robinsonová, kdo dostal USK v 17. minutě poprvé do vedení. Po koši Evy Vítečkové dvě vteřiny před koncem poločasu se pak šlo na přestávku za nerozhodného stavu 32:32.

Do druhé půle vykročila v bojovné náladě Jelena Dubljevičová, která ve třetí čtvrtině zaznamenala deset ze svých 22 bodů a měla hlavní zásluhu na tom, že se USK odskočit až na osmibodový rozdíl.

České mistryně se prezentovaly i velmi dobrou obranou, když si poradily i s nejužitečnější hráčkou posledního mistrovství Evropy Sancho Lyttleovou či bývalou nejlepší basketbalistkou Evropy Albou Torrensovou. Na rozmezí třetí a čtvrté čtvrtiny pak nedovolily soupeřkám pět minut ani bod. Samy se však rovněž těžko prosazovaly a Galatasaray tak stále cítil šanci.

České mistryně se prezentovaly i velmi dobrou obranou, když si poradily i s nejužitečnější hráčkou posledního mistrovství Evropy Sancho Lyttleovou či bývalou nejlepší basketbalistkou Evropy Albou Torrensovou. Na rozmezí třetí a čtvrté čtvrtiny pak nedovolily soupeřkám pět minut ani bod. Samy se však rovněž těžko prosazovaly a Galatasaray tak stále cítil šanci.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Galatasaray - USK Praha

Brňanky si proti Montpellier připsaly již sedmou prohru ve skupině

Brňanky připsaly už sedmou prohru z desíti zápasů, naopak Montpellier ukončil sérii šesti porážek. Nejlepší střelkyní Brna byla Hanušová s 13 body.

Po vyrovnané úvodní čtvrtině rozhodla o výsledku druhá desetiminutovka. V ní se Brňanky dostaly do herního útlumu, tuto část prohrály 13:25 a bodovou ztrátu už nedohnaly. Na jejich výpadku se podílela zejména nepřesná koncovka i zbytečné ztráty míčů při zakládání útočných akcí.

"Ve druhé čtvrtině všechny hráčky základní sestavy měly katastrofální střelbu. Nedařilo se jim ani v obraně. Poté co jsme rozdíl stáhli až na osm bodů, přišel náhle výpadek 0:9 a utkání bylo rozhodnuto," posteskl si kouč brněnského týmu Jan Bobrovský.

Basketbalistky IMOSu Brno
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Ve snaze zabránit narůstání bodového manka nevycházely ani střelecké pokusy z tříbodového území a produktivitu postrádalo i zakončení v podkošovém prostoru. Soupeřkám se hráčky IMOSu vyrovnaly pouze v doskakování, což ale na vyrovnanou partii nestačilo. V brněnském týmu se střelecky dařilo pouze Jurčenkové s Hanušovou, které jen za první poločas zaznamenaly více než polovinu bodů svého týmu.

Zvrátit čtrnáctibodové manko už bylo po změně stran nad síly brněnských basketbalistek. Stačily pouze částečně srovnat krok a zabránit dalšímu narůstání rozdílu ve skóre. V poslední části tak už hrály dorostenky, které sbíraly zkušenosti do dalších let. "Jsem zklamán. Z hráček zaslouží uznání jedině Jurčenková," dodal Bobrovský.

Utkání 11. kola Evropské ligy basketbalistek:

Galatasaray Istanbul - ZVVZ USK Praha 58:63 (20:16, 32:32, 44:50)

Nejvíce bodů: Lyttleová 16, Zellerová 13, Boneová 9 - Dubljevičová 22, Vaughnová 18, Robinsonová a Vítečková po 7. Fauly: 18:23. Trestné hody: 27/18 - 12/7. Trojky: 2:2.

Montpellier - IMOS Brno 76:53 (16:14, 41:27, 61:42)

Nejvíce bodů: Robertová 19, Brémontová 16, Basková 10 - Hanušová 13, Jurčenková 11, Jalčová a Pecková po 7, Kašpárková 6. Trestné hody: 23/17 - 7/5. Fauly: 11:17. Trojky: 5:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články