Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

"Legie zkázy" vymazala ofenzivu Denveru, Seattle slaví první titul

New York - Souboj nejlepší obrany s nejsilnějším útokem letošního ročníku NFL se změnil v nejjednoznačnější finále historie ligy amerického fotbalu. Defenziva Seattlu Seahawks v čele s Richardem Shermanem ve 48. Super Bowlu naprosto vymazala z trávníku útok Denveru i legendárního quarterbacka Peytona Manninga a Seattle po vítězství 43:8 slaví první titul v historii. Broncos se na MetLife Stadium v New Yorku dopustili celé série hrubých chyb a poprvé dokázali skórovat až na konci třetí čtvrtiny už za rozhodnutého stavu 0:36. Na sestřih se podívejte zde.

Utkání Denver - Seattle
zdroj: ZUMA autor: Mark Cornelison

Ráz utkání udala už 12. vteřina zápasu, hrubka v rozehrávce Denveru skončila ziskem safety pro Seahawks, kteří navíc po puntu Broncos šli znovu do útoku. Šlo o vůbec nejrychlejší body v historii Super Bowlu. Následující dvě ofenzivní akce Seattlu zakončil field goaly kopáč Steven Hauschka, zatímco Denver se prakticky nedostal na útočnou polovinu. Navíc první nadějný drive Denveru ukončila interception po zásahu obránce Kama Chancellora.

Seattle tak šel do druhé čtvrtiny s vedením 8:0 a v nadějné útočné pozici. Akci dokončil po rozehrávce z jednoyardové vzdálenosti Marshawn Lynch a zvýšil už na 14:0. A s Denverem mělo být ještě hůř – další nepřesnou přihrávku Manninga na Juliuse Thomase zachytil Malcolm Smith a doběhl s míčem až do endzóny Broncos. Smith za svůj obranný výkon získal cenu pro nejužitečnějšího hráče zápasu.

Pokud za poločasového vedení Seattlu 22:0 existovala alespoň teoretická naděje na obrat, nepovedený úvodní výkop Denveru ji rychle zadusil. Percy Harvin při returnu zkrotil míč trochu se štěstím, přesto jej nakonec dokázal dostat pod kontrolu a následně proběhl celým hřištěm až do endzóny.

Utkání Denver - Seattle
zdroj: ZUMA autor: Mark Cornelison

V 10. minutě třetí čtvrtiny sice Manning našel Demaryiuse Thomase, tomu ale míč vypadl a zachytila jej obrana Seattlu. Po fumblu Denveru tak šel do hry útok Seahawks a další povedený drive zakončil Jermaine Kearse. Ten zachytil krátkou přihrávku od Wilsona, spektakulárně se obtočil kolem dvojice protihráčů a doběhl až do endzóny. Seattle vedl v tu chvíli 36:0 a Denver byl na ručník.

Dvě vteřiny před koncem třetího dějství sice zaznamenal čestný úspěch Demaryius Thomas a Broncos proměnili i následnou dvoubodovou konverzi, to však byla jejich labutí píseň. Seattle zakončil i svou další akci touchdownem Douga Baldwina a kopáč Hauschka extra pointem zvýšil na 43:8. Utkání už se pak pouze dohrávalo. Výsledkem je třetí nejvyšší výhra v historii Super Bowlu, větší rozdíl mezi finálovými soupeři byl jen v roce 1990 (45 bodů) a 1986 (36 bodů).

Hvězdného Manninga zcela zastínil teprve pětadvacetiletý rozehrávač Seattlu Russell Wilson, který se stal třetím nejmladším quarterbackem v historii, který dovedl tým k triumfu v Super Bowlu. Potvrdil tak roli vycházející hvězdy, když měl do NFL nejlepší start ze všech rozehrávačů v dějinách soutěže.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články