Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Trnitá pouť českého baseballu a softballu trvá padesát let

Praha – Kanoistika, jachting, softball a baseball. Jako kdyby se se sportovními výročími roztrhl pytel. Poslední dva sporty slaví v českém podání padesátku. Málokteré jiné odvětví má podobně komplikovanou historii. Vždyť u nás se tento americký sport snažil prosadit v šedesátých a sedmdesátých letech.

Střípek z historie českého softballu
zdroj: ČT sport

Aleš Hrabě se naučil odpalovat a chytat jako kluk na letních táborech mezi válkami. Právě on v roce 1963 založil sekci pálkované při ČSTV. I když bylo mnohdy těžké sportovním jednotám vysvětlit, že se nejedná o imperialistický sport.

"Říkám mu, soudruhu, kdyby to byl americký sport, myslíš, že by Fidel Castro zahajoval kubánskou ligu? On mávl rukou a říkal, no tak dobře," vzpomíná první člen síně slávy českého baseballu a softbalu Aleš Hrabě.

Je nám líto, video expirovalo.
Český softball a baseball slaví padesátiny

Hra rychle pronikla do regionů i na Slovensko. V roce 1967 se při dojezdu Závodu míru hrál v Praze exhibiční zápas před patnácti tisíci diváky. Na Letenské pláni se hrály zápasy s kubánskými nebo americkými diplomaty. "Nejhorší bylo, když míč zamířil mezi tramvaje. Moc jsme jich neměli," podotkl předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Dnes Češi patří mezi nejlepší v Evropě. A to zejména v softballu, což potvrdila uplynulá sezona. "Byla nejúspěšnější v historii celého českého softballu. Osm medailí z evropských turnajů nám dává výjimečnou pozici v Evropě," uvedl předseda České softballové asociace Gabriel Waage. "Předhonili jsme dokonce i hegemony, jako je Itálie nebo Nizozemsko, což je jen potvrzení toho, že jsme ve velmi dobré kondici."

Gabriel Waage, předseda České softballové asociace:

"Na jedné straně máme hodně zkušeností, protože 50 let je už poměrně dlouhá doba. Na straně druhé se český softball cítí stále jako mladík a má pořád hodně sil a pevně věřím, že tento elán dokážeme využít pro další rozvoj našeho sportu."

Mimořádně nabitý bude i následující rok, jehož vrcholy budou domácí evropský šampionát mužů v Havlíčkově Brodě a mistrovství světa žen v Nizozemsku. "Jedná se o vůbec první mistrovství světa na evropském kontinentu a chceme tam jednoznačně uspět," vyřkl Waage cíl pro české ženy, letos bronzové z ME v Praze.

"Soft a base, to je celoživotní krédo. Kdo se do toho pustí, zůstane u toho celý život," prohlásil první draftovaný Čech do systému MLB Pavel Budský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články