Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

USK se chce v Eurolize dostat na závěrečný turnaj, Brno alespoň ze skupiny

Praha – Český basketbal bude mít i v nové sezoně Euroligy basketbalistek dva zástupce, USK Praha a Imos Brno. Každý z nich však do soutěže vstupuje s odlišnými ambicemi. Zatímco Pražanky chtějí po letních změnách v kádru postoupit až na závěrečný turnaj v Jekatěrinburgu, v němž se střetne nejlepších osm celků, brněnské vítězky elitní soutěže z roku 2006 by rády přešly alespoň základní skupinu. Přímý přenos z utkání USK Praha - Nový Záhřeb sledujte živě od 17:55.

Utkání Brno - USK
zdroj: čtk autor: Václav Šálek

Úřadující mistryně České republiky USK v posledních pěti sezonách Euroligy vždy skončily v osmifinále. Tentokrát však věří, že v letošní sezoně mají na to, dostat se dál. "Samozřejmě chceme vyhrát titul v české lize i pohár, který nám loni nevyšel, ale především nás zajímá Euroliga. Konečně chceme prolomit osud a postoupit na závěrečný turnaj," prohlásila trenérka Natália Hejková.

Přes léto obměnila kádr hned na šesti pozicích a především od příchodu španělské rozehrávačky Laiy Palauové si hodně slibuje. "Její příchod je hodně důležitý. Dokáže využívat předností spoluhráček a je mojí prodlouženou rukou na hřišti," řekla Hejková. "Jen je velká škoda, že se zranila Jana Veselá a narušilo mi to koncepci, jelikož jsem chtěla využívat právě její sehranost s Laiou," dodala trenérka, která obě hráčky vedla už ve Valencii.

Kromě Palauové a Veselé jsou v týmu nově také česká reprezentační rozehrávačka Lenka Bartáková, Evelien Callensová, Milka Bjelicová, která přišla jako náhrada za Veselou, a Američanka Layshia Claredonová. "Pro ni to bude asi největší změna, protože po nováčkovské sezoně ve WNBA poprvé hraje v Evropě, ale ostatní by měly rychle zapadnout," dodala Hejková.

USK začíná Euroligu ve středu doma proti Novému Záhřebu. Ve skupině má stejně jako loni Galatasaray, Salamanku a Polkowice a nově Spartak Moskva a litevského šampiona Kibirkstis. "To je sice trochu neznámý tým, ale složený z litevských reprezentantek a s kvalitní trenérkou, takže určitě to nebude slabý soupeř. Bude to vyrovnaná skupina, ale věřím, že to zvládneme," řekla Hejková.

Za nejtěžšího soupeře považuje Galatasaray. "Ale věřím, že se s ním popasujeme a třeba mu oplatíme loňské těsné porážky. Silná by měla být i Salamanca a nesmíme zapomenout na Spartak, i když jeho sestava by měla být slabší než v minulých letech," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky USK Praha se připravují na Euroligu

Brno by rádo napravilo nevýrazné minulé ročníky

Brňanky v dřívějších letech patřily k hlavním favoritkám celé soutěže. Velké úspěchy v Evropské lize jsou však minulosti, v play-off chyběl klub už třikrát za sebou. Předloni vyhrál IMOS pouze jedno utkání ve skupině a v minulé sezoně se radoval z vítězství dvakrát. "Věřím, že letos svoji bilanci vylepšíme. Naším cílem je hrát o postup," řekl prezident klubu Michal Chládek.

Oproti minulé sezoně doznal kádr výrazných změn. Kariéru ukončila hlavní hvězda Hana Horáková, odešla i střelecká opora Farhiya Abdiová a do francouzské ligy zamířila reprezentantka Romana Hejdová. Zůstalo pouze pět hráček a kádr doplnily dvě basketbalistky se švédským občanstvím Ashley Keyová a Danielle Hamiltonová-Carterová se Slovenkou Ivanou Jalčovou. Pozměněný tým se zatím hledá a tomu odpovídají výsledky v domácí lize, kde si Brňanky připsaly už tři prohry. Posledních sedm zápasů však vyhrály.

"Pomalu se už dostáváme do rytmu. Ale poslední utkání s DSK Basketball mě navzdory našemu vítězství opět posadilo na zem. Vydržíme hrát dobře jen poločas, potom opadne koncentrace a trápíme se," uvedl kouč Bobrovský. Posteskl si, že má k dispozici pouze pět až šest kvalitních hráček. "O případném posílení ale zatím neuvažujeme. Budeme hrát se současným kádrem. Zatím není ekonomická situace příliš příznivá," dodal. Po utkání v Šoproni čekají na Brňanky hned tři zápasy po sobě v domácím prostředí.

Start v Evropské lize přijde klub zhruba na 2,5 až tři miliony korun. "V žádném případě jsme neuvažovali, že bychom tuto soutěž nehráli. Také kvůli českému basketbalu, kde pomalu vyklízíme pozice a kluby odmítají možnost hrát evropské poháry. Tím mladé hráčky ztrácejí motivaci a úroveň klesá," řekl Bobrovský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články