Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Srbky celý zápas dotahovaly, nakonec je ale semifinále jejich

Orchies (Francie) - V utkání mělo dlouho navrch italské mužstvo, přičemž nejvyšší manko Srbek dělalo již osm bodů. Nakonec však právě srbské hráčky slaví - v úvodním čtvrtfinále Itálii porazily 85:79 a v boji o medaile se utkají s vítězem duelu mezi Španělskem a Českou republiku. S poraženým týmem pak bude hrát o 5. až 8. místo a postup na mistrovství světa hrát dnes poražená Itálie.

Srbky porazily Itálii
zdroj: Gettyimages Editorial

Italky ve vyrovnaném utkání od začátku vedly a měly dlouho navrch. Starala se o to zejména Giorgia Sottanaová, autorka 22 bodů. Srbky zaostávaly už o osm bodů, ale pak přešly na nátlakovou obranu, kterou přehrály i českou reprezentaci. Vytvořily si velký tlak, který zásluhou trestných hodů přetavily ve vítězství.

Do vedení je poslala až 46 vteřin před koncem po trestných hodech Jelena Milovanovičová, která byla s 21 body nejlepší srbskou střelkyní. Italky pak pokazily další dva útoky a rozjeté Srbky už nezastavily. Pro Srbsko je to pátá výhra za sebou na turnaji a historický úspěch. Tím už byl samotný postup do čtvrtfinále.

"Píšeme tu historii. Přijely jsme sem s cílem postoupit ze skupiny. V tohle jsme ani nedoufaly. Ani si ještě asi neuvědomujeme, čeho jsme dosáhly. Jen máme obrovskou radost," řekla trenérka Srbska Marina Maljkovičová. "Dosud o srbském ženském basketbalu nikdo moc nevěděl. Možná byl znám leda Partizan Bělehrad. Jsem ráda, že jsme to změnily a že teď možná malé holky v Srbsku začnou hrát basketbal," dodala.

Naopak v italském táboře zavládl velký smutek a Sottanaová na tiskové konferenci neudržela slzy. "Je to pro nás obrovské zklamání, protože jsme byly hrozně blízko semifinále. Ale nesmí nás to zlomit. Musíme zůstat pozitivní a soustředit se na příští zápas, který je pro nás obrovsky důležitý," řekla Sottanaová. 

Je nám líto, video expirovalo.
Srbsko - Itálie

 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články