Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Reprezentantky čekají Španělky. Věří, že ukončí jejich neporazitelnost na ME

Orchies (Francie) - České reprezentantky budou v dnešním čtvrtfinále doufat, že se jim podaří španělské favoritky zaskočit podobně, jako se jim to povedlo proti Austrálii na mistrovství před třemi lety. Věří, že se jim podaří postoupit a vedle boje o medaile si tak zároveň zajistit i vytoužený start na světovém šampionátu.

Radost českých basketbalistek
zdroj: ČT sport

Španělsko společně s domácí Francií zůstaly jedinými dosud neporaženými týmy na turnaji. Nyní se jejich vítěznou cestu pokusí ukončit Češky. "Každý tým je porazitelný, i Španělsko. Bude k tomu ale potřeba, aby nám zafungovalo hodně věcí najednou jako před třemi roky s Austrálií. Aby nám vycházela obrana a zároveň se nám dařila i střelba zdálky. Pak budeme mít šanci," řekl asistent trenéra Ivan Beneš, který má v českém týmu na starosti analýzu soupeře.

Na duel Španělek s Tureckem se však tentokrát vydal celý tým. "Chtěli jsme, aby holky zapomněly na porážku se Srbskem a soustředily se už jen na Španělsko," vysvětlil Beneš. "Je třeba, aby se holky Španělek nebály a hrály odvážně. Když Turkyně zapomněly na stres a začaly hrát svou hru, dostaly Španělsko pod tlak. Podobně k tomu musíme přistoupit my. V tomhle utkání nemáme co ztratit, my můžeme jen překvapit," dodal.

Španělská hra je založená hlavně na základní sestavě, v které dominuje Sancho Lyttleová, jež pochází z ostrova Svatý Vincent v Malých Antilách. Kolem této atletické pivotky se zkušenostmi z WNBA se točí celá španělská hra. Na turnaji má průměr 16,8 bodu, s nímž je celkově druhá, s jedenácti doskoky pak všem hráčkám kraluje.

Jana Veselá:

"Ona je tam ta hlavní. Hodí to na ni a buď vystřelí, nebo to dá dál. Také s ní nejčastěji hrají rozehrávačky clony a tyhle dvojičky je těžké bránit. Pokud bychom ji odřízly ze hry, tak by to mohlo pomoci."

"Španělský basket je hodně rychlý. První je snaha o protiútoky. Když se to nepovede, tak pak se postaví nějaký útok, ale je tam také velký důraz na improvizaci a snahu hrát jedna na jednu. Proto je třeba snažit se je vytlačovat do stran. Naše týmová obrana by na ně mohla platit," dodala Veselá, která kvůli zranění nemůže do utkání zasáhnout.

Vedle Lyttleové je hvězdou týmu také nejlepší hráčka Evropy za rok 2011 Alba Torrensová. "Hodně se nám líbily také malá Dominguesová nebo Xargayová. Naopak některé náhradnice zvláště pod koš jako Nichollsová nebo Gilová zas až tak silně nevypadaly, tam by mohla být šance," dodal Beneš.

Češky se na velké akci utkaly se Španělskem naposledy v osmifinále mistrovství světa 2010, kde prohrály 57:77. Vítěz středečního duelu mezi Českem a Španělskem v semifinále narazí na postupujícího ze souboje mezi Srbskem a Itálií. Poražené celky se spolu utkají o konečné umístění a především o postup na mistrovství světa, kam se kvalifikuje pět týmů a případně i šestý, pokud v první pětce bude hostitel MS Turecko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články