Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Házenkáře čeká na ME domácí Dánsko, Makedonie a Rakousko

Kodaň - Čeští házenkáři se na mistrovství Evropy v Dánsku utkají v základní skupině A v Herningu s domácím výběrem, Makedonií a Rakouskem. Do další fáze turnaje postoupí tři nejlepší celky. Ve čtvrtfinálové fázi se elitní dvanáctka rozdělí do dvou šestičlenných skupin. Šampionát je na programu v lednu příštího roku.

Jednoznačným favoritem skupiny jsou Dánové, úřadující evropští šampioni a letošní vicemistři světa. Český výběr na ně naposledy narazil před čtyřmi lety a tehdy je doma na turnaji v Karviné porazil o dva góly 24:22. S Rakušany hrál český národní tým v lednu na turnaji na severu Evropy a podlehl o čtyři branky. Loni je naopak na jejich půdě o jediný gól porazil.

S Makedonií mají Češi čerstvější zkušenost, loni v lednu s ní prohráli 21:27 na evropském šampionátu v Srbsku a nepostoupili ze skupiny. Tehdy ale ještě vedl národní tým Slovák Martin Lipták, kterého posléze nahradila současná dvojice trenérů Vladimír Haber, Jaroslav Hudeček. Makedonie nakonec na mistrovství zazářila pátým místem, na letošním světovém šampionátu skončila čtrnáctá.

Čeští trenéři Vladimír Haber a Jaroslav Hudeček se shodli, že jde o přijatelnou skupinu. "Myslím, že jde o celkem milosrdný los. Ty další skupiny jsou rozhodně těmi jmény silnější. Naše skupina je hratelná, s šancí dostat se dál," řekl Haber. "Dány tipuji na jednoho z favoritů celého mistrovství, dlouhodobě si udržují stabilní formu. Postupují tři týmy, takže doufám, že se do té trojice vejdeme a zúročíme sebevědomí, které jsme získali," dodal.

Hudeček vidí šance českého týmu podobně. "Na mistrovství Evropy prostě není slabých soupeřů, na druhou stranu i z tohoto pohledu působí los velice příznivě. Ale Makedonci už před dvěma lety ukázali, že jsou kvalitní tým, navíc Lazarov je jedním z nejlepších střelců planety. Rakušané si zase poradili s Rusy a mají řadu kvalitních naturalizovaných hráčů. O Dánech ani nemluvě, to je absolutní světová špička, navíc budou v domácím prostředí," podotkl Hudeček.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři už znají los mistrovství Evropy

Čeští házenkáři si zahrají mezi evropskou elitou počtvrté za sebou, naposledy na kontinentálním šampionátu chyběli v roce 2006. Na turnaj do Dánska postoupili z prvního místa ve své kvalifikační skupině, když za sebou nechali Černou Horu a překvapivě i Německo. Hudeček věří, že český tým by mohl na Euru udělat dobrý výsledek. "Pojedeme v lednu do Dánska nejen s cílem postoupit ze skupiny, ale také si připsat bodový zisk, který by dával šanci na úspěch v celkovém pořadí," dodal.

Los základních skupin ME házenkářů:

Skupina A (Herning): Dánsko, ČESKO, Makedonie, Rakousko.

Skupina B (Aalborg): Španělsko, Island, Maďarsko, Norsko.

Skupina C (Aarhus): Srbsko, Francie, Polsko, Rusko.

Skupina D (Kodaň): Chorvatsko, Švédsko, Bělorusko, Černá Hora.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články