Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Házenkářky Mostu chtějí uhrát příznivý výsledek do odvety finále

Samobor (Chorvatsko) - Mostecké házenkářky čeká dnes od 17:00 v chorvatském Samoboru úvodní utkání finále Vyzývacího poháru. Svěřenkyně Dušana Poloze v něm chtějí dosáhnout na příznivý výsledek, který by je udržel ve hře o prvenství v soutěži. Už teď však Most vstoupil do historie jako první tým, který si zahraje finále házenkářského poháru. Odveta finále je na programu za týden na severu Čech.

Házenkářky Mostu
zdroj: isifa/MAFRA autor: Karel Pešek

Z mosteckého kádru má s finále v pohárech zkušenosti jen reprezentantka Petra Vítková, která v roce 2006 vyhrála s černohorskou Budučností Podgorica Pohár EHF. Byla také při slávistickém tažení do semifinále Poháru EHF. "V Podgorici jsme chtěly uspět v Lize mistryň, ale nakonec byla radost z triumfu v Poháru EHF obrovská. Ráda bych si oslavy po finále zopakovala," řekla Vítková.

Trenér Poloz doufá, že jeho svěřenkyně přivezou z Chorvatska příznivý výsledek. Jelikož Most už s předstihem získal český titul a předtím vyhrál také interligu, mohl kouč v posledním zápase na Slavii šetřit klíčovou spojku Hanu Martinkovou.

Dušan Poloz:

"Hance se dlouhodobě ozývá koleno, nechtěli jsme nic riskovat. V zápase jsme si vyzkoušeli spoustu herních variant. Věřím, že nasbírané zkušenosti z tohoto zápasu se nám vrátí ve finále Vyzývacího poháru. Jsem přesvědčen, že máme na to, abychom finále zvládli."

Most je prvním českým klubem v historii samostatné republiky, který si zahraje finále házenkářského poháru. Dosavadního maxima dosáhly hráčky Slavie Praha, které v sezoně 2000/01 postoupily do semifinále Poháru EHF, jenž je výkonnostně o třídu výše. Ve Vyzývacím poháru nestartují elitní týmy, v hierarchii evropských soutěží ho tak lze zařadit na třetí místo.

Finále některého z evropských pohárů v nejsledovanějších kolektivních sportech si z českých celků za posledních dvacet let zahráli pouze hokejisté Sparty Praha a basketbalistky Gambrinusu (dnešního IMOSu) Brno. Vítěznou trofej zvedly nad hlavu jen Brňanky, které ze tří finálových pokusů v Evropské lize uspěly v sezoně 2005/06, když v rozhodujícím utkání zdolaly Samaru. Naopak sparťané ve finále Evropské ligy i jejího nástupce s názvem Super Six na své soupeře nestačili. 

Fotbalovým maximem je semifinálová účast Slavie v Poháru UEFA, nynější Evropské lize, v ročníku 1995/96. Semifinále některého z evropských pohárů si zahráli i volejbalisté Odoleny Vody, Českých Budějovic a Liberce a volejbalistky Olomouce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články