Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalistky USK vypadly s Galatasarayem

Praha - Basketbalistky USK Praha popáté za sebou vypadly v osmifinále Evropské ligy. Po úvodní porážce s Galatasarayem Istanbul prohrály i dnešní domácí odvetu 63:78 a se soutěží se loučí. Galatasaray naopak postoupil na závěrečný turnaj do Jekatěrinburgu.

USK Praha - Galatasaray
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

České mistryně tak potvrdily svou zápornou osmifinálovou bilanci, z 11 utkání vyhrály jediné před dvěma lety proti Tarantu. Nyní byly blízko úspěchu především v prvním zápase, odvetu už Galatasaray nepustil. Zatímco v Istanbulu od začátku dominovaly zejména obrany, v Praze české hráčky úvod nezachytily. Galatasaray se prosazoval pod košem a brzy získal vedení 11:4. Pražanky však měly pádnou odpověď, výrazně se zlepšily a šňůrou 15:0 naopak samy získaly osmibodové vedení.

Nerozhodilo je ani to, když v průběhu jejich šňůry vtrhly do haly na Folimance desítky hostujících fanoušků, které se snažily nacpat na zaplněnou tribunu. Galatasaray i díky jejich bouřlivému skandování však manko postupně dohnal a znovu se hrálo vyrovnané utkání.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Galatasaray Istanbul - USK Praha

Ve druhé půli se zápas změnil v opravdový boj a hráčky se doslova rvaly o každý míč. V dresu USK se střelecky chytla Vítečková, která doplňovala hlavní oporu Vaughnovou. V závěru třetí části však Galatasaray předváděl větší klid a i zásluhou zbytečné chyby domácí rozehrávačky Škerovičové utekl na pět bodů. V úvodu poslední části navíc přišlo dalších pět bodů hostí a dvouciferné manko už se hráčkám USK dotahovalo špatně. Galatasaray navíc s vědomím úvodní výhry zvládal koncovku zkušeně a postupovou výhru už nepustil. Trenérka Natálie Hejková po zápase netajila zklamání.

"Po výkonu v Istanbulu jsme věřily, že tento zápas vyhrajeme. Některé momenty jsme však měly horší. Prohrály jsme doskok, měly jsme více ztrát, to hraje v tak vyrovnaném zápase svou roli. Teď se musíme soustředit na zbytek sezony a udržet koncentraci na boj o český titul."

Hosty dovedla k vítězství španělská pivotka Lyttleová a především nejlepší hráčka Evropy za rok 2011 Torrensová, která odehrála zřejmě nejlepší zápas v této sezoně, do níž se zapojila později kvůli dlouhodobému zranění. Zejména v poslední čtvrtině svými protiútoky ničila šance USK na obrat a dala 20 bodů, ke všemu ještě skvěle bránila Vítečkovou.

"Potvrdila svou velkou kvalitu. V prvním utkání nebyla moc vidět, ale dnes ukázala, že i po zranění je stále velká hráčka," chválila hvězdu soupeře Hejková. "Ona se postarala o to, že Galatasaray hrál dnes jinak. Doufala jsem, že by to mohl být stejný zápas jako venku, ale potvrdilo se, že každý zápas je jiný," doplnila Vítečková, autorka 13 bodů. 

Pražankám tak nepomohlo ani 20 bodů pivotky Vaughnové, která byla v obou duelech nejlepší střelkyní USK. Kia s Evžou (Vítečková) se s tím popasovaly dobře. Naopak Rebekkah Brunsonová nebylo zrovna v optimální formě. A Jelena Škerovičová zas měla v hlavě tu nepovedenou koncovku z Istanbulu a musela jsem ji na tréninku hodně psychicky zvedat," prozradila Hejková.

2. kolo Evropské ligy basketbalistek - 2. zápas:

ZVVZ USK Praha - Galatasaray Istanbul 63:78 (19:17, 27:30, 44:49) Nejvíce bodů: Vaughnová 20, Vítečková 13, Brunsonová 8 - Torrensová 20, Lyttleová, Wautersová 12, Hardingová 10. Fauly: 19:17. Trestné hody: 17/14 - 15/10. Trojky: 1:4. Konečný stav série: 0:2, postoupil Galatasaray.

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články