Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Házenkářky na evropském šampionátu věří v postup ze skupiny

Bělehrad - České házenkářky po dlouhých osmi letech zasáhnou do bojů na evropském šampionátu. Přestože jsou papírovým outsiderem skupiny A, jejich přáním je vydržet na turnaji do druhého týdne, což by znamenalo postoupit do další fáze. Do mistrovství vstoupí soubojem s Ukrajinou, v základní skupině je čekají ještě olympijské vítězky a nejúspěšnější tým historie ME Norky a domácí Srbky. Dál jdou první tři týmy. Utkání Česko - Ukrajina sledujte v přímém přenosu od 17:40 na ČT sport a našem webu.

Český celek naposledy startoval na velké akci před osmi lety na evropském šampionátu v Maďarsku, kde po třech porážkách ve skupině obsadil předposlední patnácté místo. Také letos patří národní tým mezi největší outsidery ve startovním poli, trenér Jan Bašný ale věří, že může překvapit. "Základní skupina je bez vymlouvání těžká, ale jak se říká, hrát se dá s každým. Netvrdím, že Norsko můžeme porážet pokaždé, ale rozhodně nepůjdeme do utkání s tím, že prohrajeme. Také dva další týmy jsou papírově lepší než my a budou favoritem. Na nás je, abychom papírové předpoklady vyvrátili," uvedl Bašný.

Klíčem k postupu může být hned úterní utkání s Ukrajinou. Stejnému soupeři Češky podlehly i před osmi lety v Maďarsku a příliš dobré vzpomínky na něj nemají ani z nedávné minulosti. Loni na turnaji v Chebu s Ukrajinkami prohrály vysoko 18:37. "Je to pravidelný účastník mistrovství, i když nepatří mezi těch pět nejlepších týmů Evropy. Naše poslední konfrontace s nimi dopadla bídně, ale věřím, že jsme schopni uhrát dobrý výsledek," prohlásil Bašný s tím, že úvodní zápas bude hodně důležitý, ale ne rozhodující.

Jan Bašný: "Upřímně, cíl, který jsme si dali před dvěma lety - postup na ME - jsme už splnili. Naším přáním je vydržet na turnaji co nejdéle. Každý pozitivní výsledek bude pro nás dobrý. Pokud se nám povede dostat do druhého kola, bude to velký úspěch."

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky se chystají na Ukrajinu

Český výběr poskládal až na dvě výjimky výhradně z hráček domácí ligy. Pro tým, který s velkými akcemi nemá zkušenosti, bude ME velkým zážitkem. "Já na velké akci naposledy byla v juniorkách. Je to pro nás něco velkého a doufám, že si to užijeme a něco tam dokážeme," řekla jedna z opor Romana Chrenková. Především v závěrečném utkání proti Srbsku se český celek bude muset srovnat s bouřlivou kulisou. "Podle našich informací má být na každý hrací den v Bělehradě patnáct tisíc diváků. Bude to nová věc a uděláme vše pro to, aby je to nesráželo," uvedl Bašný.

Šestnáct účastnických týmů je rozděleno do čtyř základních skupin. První tři celky poté postoupí do další fáze, kterou budou dvě šestičlenné skupiny. Dva nejlepší týmy z obou skupin projdou do semifinále, celky na třetích místech čeká souboj o pátou příčku. Turnaj se měl původně hrát v Nizozemsku, které se ale pořadatelství z finančních důvodů vzdalo.

Program českého týmu ve skupině A:

úterý 4. prosince: 17:45 Česko - Ukrajina (ČT Sport)
čtvrtek 6. prosince: 20:15 Česko - Norsko (ČT Sport)
sobota 8. prosince: 20:15 Česko - Srbsko (záznam ČT Sport - 21:35).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články