Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nymburk zahájil Eurocup výhrou nad Budivelnikem

Pardubice - Nymburští basketbalisté vstoupili do Evropského poháru ULEB vítězně. Český mistr ve skupině A doma vyhrál nad Budivelnikem Kyjev 91:78, nejlepším střelcem zápasu byl s 18 body Petr Benda.

Nymburský Radoslav Rančík
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Trenér Ronen Ginzburg ocenil svůj tým za skvělý útočný basketbal. "Měli jsme dostatek času se na tento zápas připravit a jsem moc rád, že jsme začali výhrou. Máme totiž silnou a těžkou skupiny a nikdy nevíme, co se může stát. Důležité pro mě je to, že jsou hráči po celý zápas schopni plnit naše pokyny," řekl Ginzburg.

Ten označil před utkáním v pardubické ČEZ Areně za hlavní přednost ukrajinského soupeře výškovou převahu, tu se ale domácím hráčům dařilo od počátku úspěšně eliminovat. Pod košem nakonec předloňský čtvrtfinalista Eurocupu Budivelnik nasbíral jen o tři doskoky více, v útočném doskakování byli domácí dokonce lepší.

Oba týmy vstoupily do utkání opatrně, a tak byl v páté minutě stav jen 4:4. Teprve pak se český mistr chopil ráznějším způsobem taktovky zápasu a do konce první čtvrtiny si vytvořil pětibodový náskok, který nymburské hráče uklidnil.

Ve druhé čtvrtině ale stačilo několik nepřesných přihrávek a soupeř ve 14. minutě otočil na 24:26. Jenže pak začal svoje trojkové představení Luděk Palyza, který znovu vrátil vedení na nymburskou stranu, a když se k němu přidal i Pavkovič, vedli znovu domácí o pět bodů.

Závěr první půle se odvíjel podle nymburských not. Rančíkova trojka a další dvě z ruky ostrostřelce Palyzy znamenaly dvouciferný rozdíl, který Pavkovičova přesná střela současně s klaksonem navýšila na slibných 14 bodů.

Po změně stran vyšel domácímu týmu nástup znovu podle představ a ve 22. minutě už Nymburk vedl o 20 bodů. Pranic nevadilo, že se krátce poté z palubovky poroučel pro pět osobních chyb Taylor, v 26. minutě už svítilo na ukazateli 68:44.

Přestože sudí odpískali českému týmu víc faulů než soupeři, měli jeho hráči stále výraznou převahu a nic na tom nezměnil ani krátkodobý výpadek na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny. V ní nymburští hráči vedli v 37. minutě už o 25 bodů (86:61), až v závěru dovolili ukrajinskému celku vysokou porážku zkorigovat.

Ve skupině A Nymburk narazí ještě na BC Prienai a Hapoel Jeruzalém, jejich vzájemný zápas dnes vyhrál litevský celek 85:72. V Evropském poháru postoupili Středočeši ze základní skupiny už čtyřikrát, pouze v sezoně 2008/09 se jim to nepovedlo.

ČEZ Basketball Nymburk - Budivelnik Kyjev 91:78 (19:15, 48:34, 74:53)

Nejvíce bodů: Benda 18, Palyza 17, Naymick 9, Welsch, Taylor, Pavkovič a Pomikálek po 8 - Cincadze 14, Gorbenko a Delaney po 9. Rozhodčí: Zamojski (Pol.), Halliko (Est.), Davydov (Rus.). Trestné hody: 9/7 - 21/13. Fauly: 24:20. Trojky: 10:5. Diváci: 2 422.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články