Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Baseballisty posílí na WBC dva Američané s českými kořeny

Praha - Dvě americké posily s českými kořeny a působící v zámořských soutěžích mohou využít čeští baseballisté v kvalifikaci World Baseball Classic pořádané Major League Baseball. V německém Řeznu se v pátek utkají s domácím týmem, druhou dvojici tvoří Velká Británie a favorizovaní profesionálové z Kanady. Do hlavní soutěže, která se uskuteční v roce 2013, postoupí pouze vítěz.

Baseball
zdroj: AP

Češi skončili o víkendu na pátém místě na mistrovství Evropy v Nizozemsku a vyrovnali nejlepší český výsledek na šampionátu. Tým amerického kouče Andyho Berglunda se nyní přesune do Řezna a doplní ho dva Američané. Do Německa přijedou třetí metař Mike Cervenak z organizace Miami Marlins a levoruký nadhazovač Alexander Sogard z Houstonu Astros. Oba hrají nižší zámořské soutěže.

Cervenak má za sebou více než 1 500 zápasů v nižších ligách, nejvíce v kategorii AAA, což je v podstatě záložní tým Marlins. V roce 2008, ještě v organizaci Philadelphia Phillies, která ten rok vyhrála Světovou sérii, dokonce dvakrát během sezony nahlédl do elitního týmu a třináctkrát dostal šanci na pálce. Nadhazovač Sogard letos v dresu AA Corpus Christi odházel 53 směn s bilancí 3:1.

Česká baseballová asociace:

"Po všech peripetiích a studování českých zákonů se nám zástupci MLB rozhodli povolit start pouze těm hráčům, jejichž alespoň jeden rodič byl narozen v Československu. Je to škoda, hráčů s českými předky - prarodiči a praprarodiči - jsme našli téměř dvě desítky. Většinou jde o potomky emigrantů z poloviny 20. století."

Jinak český tým tvoří výběr z domácích a evropských soutěží. Někteří z nich prošli americkým profesionálním systémem nebo v něm působí. Mezi ty bývalé patří Pavel Budský (Montreal Expos), Jakub Toufar, Jakub Hajtmar, Jan Řeháček, Matěj Hejma (Minnesota Twins), Petr Čech (Cincinnati Reds) a Jakub Sládek (Philadelphia Phillies), zatímco Marek Minařík (Philadelphia) a Martin Červenka (Cleveland Indians) v současnosti okusují profesionální chlebíček v nižších soutěžích.

Turnaj World Baseball Classic hrají profesionálové ze zámořské MLB, kteří normálně na mistrovství světa nenastupují. Zatím jedinými vítězi soutěže jsou Japonci, kteří vyhráli zahajovací ročník v roce 2006 a o tři roky později titul obhájili.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články