Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Revoluce v NFL: Mezi sudími byla poprvé žena

Detroit (USA) - Rozhodčí Shannon Eastinová se stala první ženou v historii, která spoluřídila utkání zámořské ligy amerického fotbalu NFL. V neděli rozhodovala na čáře při utkání St. Louis Rams - Detroit Lions. "Je to velký milník," prohlásil trenér Detroitu Jim Schwartz, jehož svěřenci zvítězili 27:23. "Během utkání jsme to vůbec nevnímali," dodal.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Dvaačtyřicetiletá Eastinová, která je bývalou judistkou a vlastní firmu zabývající se trénováním rozhodčích různých sportů, se už objevila v rozhodcovské sestavě během přípravných zápasů, což se předtím také žádné ženě v historii nepovedlo. Za sebou má šestnáctiletou kariéru ve vysokoškolských soutěžích.

Samotné vedení soutěže se k nasazení ženské rozhodčí příliš vyjadřovat nechtělo. "Nemáme ve zvyku vyjadřovat se k jednotlivým rozhodčím. Její místo v ligové historii mluví samo za sebe," řekl mluvčí soutěže Greg Aiello. "Pracujeme na tom, aby v budoucnu bylo více ženských rozhodčích, a toto je k tomu důležitý krok," doplnil komisionář NFL Roger Goodell.

Hráči vnímají ženský faktor v NFL pozitivně. "Ženy jsou mnohem čestnější a férovější než muži. Navíc poznají, když chlapi podvádějí," řekl Larry Foote z Pittsburghu Steelers. Žena tak rozhodovala už ve třetí ze čtyř velkých zámořských soutěží. Violet Palmerová se stala v roce 1997 první ženskou rozhodčí v basketbalové NBA, a dokonce už v roce 1972 řídila duel baseballové MLB Bernice Geraová. Na ženu v pruhovaném tak čeká už jen hokejová NHL.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články