Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Basketbalisty čeká klíčové utkání kvalifikace s Itálií

Chomutov - Čeští basketbalisté mohou po úvodní výhře nad Běloruskem udělat další krok k účasti na evropském šampionátu. Pokud doma porazí favorizovanou Itálii, rázem budou mezi kandidáty na první dvě místa ve skupině znamenající přímý postup. V případě porážky by naopak byl pravděpodobnější variantou možný postup ze třetího místa, které ale bude stačit jen čtyřem týmům ze šesti skupin. Utkání sledujte v přímém přenosu od 20:30 na ČT4 a našem webu.

Basketbalová reprezentace
zdroj: Isifa/LN autor: Tomáš Krist

Češi jsou ve skupině F také se silným Tureckem a Portugalskem, a tak si jsou vědomi toho, že je třeba se domácím zaváháním vyhýbat. "Domácí utkání je třeba zvládat, abychom nebyli pod tlakem venku," řekl Luboš Bartoň. Výhodou týmu je úvodní výhra v Bělorusku 73:65. "Pokud by se povedl i zápas s Itálií, byl by to velmi dobrý vstup do kvalifikace, čímž bychom dostali soupeře pod tlak," míní trenér Pavel Budínský.

Také Italové na úvod vyhráli, když doma deklasovali Portugalsko 97:45. Už v poločase vedli o 30 bodů a mohli šetřit síly. "Museli jsme vyhrát, ale byly dvě cesty, jak k výhře dojít. My si vybrali tu správnou, která by nám měla pomoci i do dalších zápasů. Ukázali jsme, že jsme schopní hrát jako tým," řekl trenér Simone Pianigiani. "Musíme to zopakovat v dalších zápasech počínaje soubojem s Českem. To je prvotřídní tým a bude to úplně jiné a náročné utkání," dodal.

Pavel Budínský o kvalitě italského výběru:

"Otázkou je, jestli jim Bargnani a Belinelli budou chybět, nebo ne. Co jsem je viděl, tak bez nich hráli jako tým vynikající basketbal. Někdy to tak bývá, že bez hvězd hraje tým kolektivnějším způsobem, což je pro soupeře často horší, protože nemá hráče, na které se soustředit. Spíše očekávám, že z jejich strany bude velká chuť napravit neúspěch v podobě 11. místa z mistrovství Evropy. Že se semknou a budou hrát hodně dobře."

Právě týmovým výkonem se Itálie pyšnila už v přípravě. Kompenzuje tím fakt, že postrádá Andreu Bargnaniho a Marka Belinelliho. Z hvězdné trojice z NBA zůstal jen Danilo Gallinari, který navíc kvůli zranění vynechal většinu přípravy. Proti Portugalsku ale stačil za 15 minut hry zaznamenat 15 bodů a 9 doskoků (z toho pět v útoku). Ofenzivu táhl Pietro Aradori, který proměnil 9 z 10 střeleckých pokusů (21 bodů). Na rozehrávce je Daniel Hackett, jehož otcem je bývalý americký hráč Rudy Hackett, který se objevil i v NBA.

Podle krajánka v Itálii Jakuba Kudláčka je italský tým soupeřem, přes kterého by se Čechům mohlo povést dostat se na první dvě místa. "Itálie bude hratelný soupeř. Není třeba spekulovat o tom, že je to s Tureckem favorit skupiny, ale naše jediná ambice je postoupit a já věřím, že by to šlo právě na úkor Itálie," řekl Kudláček, který naposledy hrál za Casertu. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články