Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalisty Nymburku dělí jedna výhra od obhajoby titulu

Nový Jičín - Basketbalisté Nymburka vyhráli čtvrté finále v Novém Jičíně 67:58 a k obhajobě titulu jim zbývá vybojovat jediné vítězství. Po středeční prohře favorizovaným hostům napravila reputaci daleko kvalitnější obrana a především vynikající Blake Schilb, který se zaskvěl 23 body a 16 doskoky. Nový Jičín v play off poprvé neuspěl na domácím hřišti. Úřadující čtyřnásobný mistr Nymburk může rozhodující krok k titulu udělat v pátém utkání, které se bude hrát v sobotu od 20:15 na jeho půdě.

Finálové utkání mezi basketbalisty Nového Jičína a Nymburka
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Domácí vzali úvod utkání jako přes kopírák, ale podobnost s předešlým zápasem skončila za stavu 7:2. Novojičínský rozlet pak Nymburk uťal důslednější obranou, která nedala tolik vyniknout klíčovým střelcům domácích a hlavně tříbodovému kouzelníkovi Beechumovi.

Hosté hned obrátili vývoj sérií deseti bodů a ve zbytku úvodní čtvrtiny excelovali. Lepší obrana deptala soupeře, který se po ztrátách nestačil vracet. Nymburk po střelecké explozi vedl už 28:14.

Jičín se však vzchopil, přidal ve všech směrech a ve druhé desetiminutovce ubral z hrozivé ztráty deset bodů. Domácí se dostali ještě blíž. Za stavu 44:46 sahali po vyrovnání, ale středočeský tým jejich záměry doslova paralyzoval zónovou obranou, přes kterou se domácí zmohli na jediný koš za sedm minut. A v koncovce třetí čtvrtiny si mistr také vybudoval rozhodující náskok: právě díky kvalitní práci pod vlastním košem odskočil do desetibodového trháku.

O náskok Nymburku pečoval především znamenitý Schilb. Soupeř z něj byl místy zoufalý, hbitý Američan neomylně trefoval domácí koš a ke všemu vládl perfektním doskokem: 23 bodů a 16 doskoků z Schilba jednoznačně udělaly hvězdu utkání. Severomoravané za stavu 58:63 ještě dostali protivníka do úzkých vysunutou obranou, ale všechny míče, které vybojovali, přišly vniveč nepřesnou střelbou.

"V závěru nám bohužel odešla střelba, ale za výkon se nemusíme stydět. Dokázali jsme potřetí v sérii s Nymburkem odehrát vyrovnané utkání, které se rozhodovalo až v koncovce," řekl trenér domácích Zbyněk Choleva. "Výsledek mohl být samozřejmě i lepší. Nemyslím si, že bychom třeba v obraně odehráli špatné utkání. Ubránit silný Nymburk na 67 bodů je slušný výkon, ale tak, jako jsme dobře začali a hlavně ve druhé čtvrtině odvedli velice dobrý výkon, jsme v závěru propadli," dodal Choleva.

Nymburk má mečbol a výhodu domácího prostředí, ve kterém za celou sezonu neprohrál. "Vrátit sérii zpátky do Nového Jičína bude velice těžké. Síla Nymburka v domácím prostředí ještě roste, ale dokázali jsme ho už porazit, šance tady pořád je," uvedl Choleva.

Kouč Nymburku Muli Kacurin byl znatelně spokojenější než o den dříve. "Zahráli jsme jsme podstatně lépe v obraně, a proto jsem s výkonem spokojený. Během utkání měli sice určité problémy Mack a Lee, ale tým se s tím dokázal vyrovnat a hru to moc neovlivnilo," řekl Kacurin. "Soupeř ale i dnes prokázal, že má kvalitu. Bylo by velmi netaktické si myslet, že už je rozhodnuto. Musíme mít na paměti třetí zápas série, jakékoliv podcenění situace se může vymstít," prohlásil.

Výsledek:

Geofin Nový Jičín - ČEZ Basketball Nymburk 58:67 (17:28, 38:42, 46:56)

Nejvíce bodů: Šarovič 14, Venta 11, Reinberger 10 - Schilb 23, Rančík 13, Benda 10. Rozhodčí: Zachara, Macela, Vrážel. Fauly: 24:22. Pět chyb: 38. Šoška - 25. Sokolovský. Trestné hody: 21/17 - 21/19. Trojky: 5:2. Diváci: 1100. Nejlepší hráč: Schilb. Stav série: 1:3.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články