Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České volejbalisty povede Nizozemec Bernard

Praha - Nizozemec Stewart Bernard se stal novým trenérem reprezentačního družstva volejbalistů. Do funkce nedávného kouče Němců vybralo vedení svazu z druhého výběrového řízení. Asistentem bude trenér ostravských volejbalistů Zdeněk Šmejkal. "Jsem rád, že jsem dostal šanci a vím, že úkolem je posunout český mužský volejbal nahoru," řekl Bernard.

Nový trenér podepsal smlouvu na dva roky. "Cílem je postup na mistrovství Evropy, stále žije šance postoupit na olympiádu a v Evropské lize bych dal rád šanci mladým hráčům," řekl Nizozemec, který plánuje, že bude mít vedle asistenta i dva statistiky.

Bernard byl od roku 2006 asistentem německé reprezentace a loni po neúspěšném mistrovství Evropy v Česku a Rakousku byl jmenován hlavním trenérem místo Argentince Raula Lozana před olympijskou kvalifikací v Tourcoingu. Svoji úlohu Bernard splnil, Němci předkvalifikační turnaj vyhráli a mají šanci zahrát si v Londýně.

Stewart Bernard
zdroj: ČTK

Českou reprezentaci mohl trénovat Heyen

Po olympijské kvalifikaci se Bernard s německým svazem nedohodl na další spolupráci. U týmu ho nahradil Belgičan Vital Heynen, který uspěl v prvním výběrovém řízení v Česku, ale nakonec dal přednost Němcům.

Předseda svazu Zdeněk Haník:

"Je to strategicky krok, který má znamenat především, že prostřednictvím zahraničního trenéra chceme, aby profitovalo české prostředí. Cílem má být, že v další fázi převezmou otěže čeští trenéři. Přichází zahraniční trenér a nečekáme, že způsobí zázraky, ale že vše, co je dobré v českém volejbalu, obohatí o signály ze světového volejbalu."

Po prvním výběrovém řízení byl favoritem svazu Brazilec Mauricio Paes, který však odřekl kvůli tragické události v rodině. Pak se Heynen rozhodl pro lukrativnější nabídku a svazové vedení vyhlásilo druhý konkurz. Přihlásilo se devět cizinců, mimo jiné dva Italové, Argentinec či Američan a jen dva domácí trenéři Šmejkal a příbramský Petr Brom. Ostatní včetně posledního kouče české reprezentace Jana Svobody už znovu zájem neprojevili.

Z výběrového řízení nedávno vzešel i nový trenér žen. Tím se stal Ital Carlo Parisi a jeho asistentkou je bývalá úspěšná reprezentantka Marcela Ritschelová.

Trenéři volejbalové reprezentace mužů:

Milan Žák (1993-94),
Milan Žák a Petr Kop (1994-95),
Miroslav Nekola (1996-98),
Pavel Třešňák (1999-00),
Zdeněk Haník (2000-01),
Julio Velasco (Argentina/2002),
Pavel Řeřábek (2003-05),
Laurent Tillie (Francie/červenec-září 2005),
Igor Prieložný (Slovensko/leden-září 2006),
Zdeněk Haník (2006-09),
Jan Svoboda (2009-11),
Stewart Bernard (Nizozemsko/od 2012).

Je nám líto, video expirovalo.
Bernard novým trenérem českých volejbalistů
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články