Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hráčky USK porazily Györ, Miltonová-Jonesová přepsala statistiky

Praha - Basketbalistky ZVVZ USK Praha ve 13. kole základní skupiny Evropské ligy zvítězily doma nad maďarským Györem 74:63. K šesti porážkám si připsaly sedmou výhru. Americká pivotka USK Delisha Miltonová-Jonesová si dnes připsala 14 bodů a jako první hráčka v historii Euroligy pokořila hranici 2 500 nastřílených bodů.

USK Praha - Györ
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

USK už měl jistý postup, naopak Györ věděl, že po základní skupině pro něj soutěž končí. Proto výsledek utkání nebyl z pohledu vývoje skupiny důležitý, domácí hráčky si však chtěly udržet pohodu před play-off. Hned v první minutě si vyvrkla kotník klíčová hráčka Györu Quanitra Hollingsworthová a maďarský celek to na chvíli rozhodilo. USK se podařilo rychle odskočit na osm bodů, ale poté přišla série chyb, návrat Hollingsworthové a Györ ještě v první čtvrtině otočil na 20:19.

Ve druhé čtvrtině se ale české mistryně chytly v útoku i v obraně a sérií 14:4 se znovu ujaly osmibodového vedení. Velkou zásluhu na tom měla Petra Kulichová, která v obraně sváděla důraznou bitvu pod košem s Hollingsworthovou, navíc se přes ni dokázala prosadit i v útoku. USK se dařilo dostat míč na pivotky, Elhotová navíc přidala dvě rychlé trojky a náskok postupně narůstal.

Ve druhé půli předváděly domácí hráčky trpělivý basketbal, šetřily čas a nechávaly soupeřky sbírat fauly. Výborně hrály hlavně v obraně, kde Györu nedovolily čtyři minuty ani bod. Dva bloky například ve třetí čtvrtině zaznamenala křídelní hráčka Elhotová. Výsledkem bylo šestnáctibodové vedení, se kterým šly do závěrečné čtvrtiny. V poslední desetiminutovce si svěřenkyně trenéra Lubora Blažka náskok bez větších obtíží hlídaly. Hráčky Györu měly nadále problémy v útoku, a tak ani nevadilo, že domácím už tolik nešla střelba. V poslední pětiminutovce dal Blažek šanci i hráčkám, které tolik prostoru nedostávají.

Za poražené odehrála 27 minut česká reprezentantka Edita Šujanová, která zaznamenala 10 bodů, pět doskoků a dobře bránila Miltonovou-Jonesovou. Nejlepší střelkyní Györu byla s 19 body Hollingsworthová. Za USK hned čtyři hráčky pokořily desetibodovou hranici.

Lindsey Whalenová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Protože v dalším utkání skupiny A podlehlo Bourges na hřišti Galatasaraye, posunul se USK na čtvrté místo ve skupině za trojici velkoklubů Valencie, Galatasaray, Jekatěrinburg. "Čtvrté místo je náš cíl. Teď to ale musíme potvrdit v Gdyni," připomněl trenér Blažek poslední zápas ve skupině.

Po vítězství výrazná kritika

Dnešní výkon týmu ho navzdory výhře úplně nepotěšil. "Györ hrál agresivnější basketbal. Vyřadili nás z trojkových pozic, kde je naše síla. Dlouho se nám nestalo, abychom měli jen čtyři trojkové pokusy. Hráli organizovaně a věděli, co chtějí. My hráli trochu vlažněji, může to být i proto, že jsme po návratu z Jekatěrinburgu tvrdě trénovali s vědomím postupu. Takže únava mohla hrát svou roli," uvedl Blažek.

Nelíbilo se mu ani to, že se jeho hráčkám nedařil rychlý přechod do útoku. "Čekal jsem, že to bude méně vyrovnané utkání. Chtěl jsem po hráčkách rychlejší hru dopředu, ale to se nepodařilo. Rychlý protiútok je to, co nám v tuto chvíli chybí. Neustále hrajeme do pěti a stojí nás to sílu i body," litoval. Rovněž ho mrzela ztráta koncentrace v obraně. "Sice jsme ve třetí čtvrtině ukázali, že umíme dobře bránit, ale o to mě více mrzí, že přijdou momenty, kdy je nám jakoby jedno, že dá soupeř koš," doplnil.

USK ohrožují zranění

Kaňkou na výhře bylo především to, že si v závěru natáhla zadní stehenní sval Miltonová-Jonesová. "Delisha se zranila a ještě nevím, jak vážné to je. To už by pro nás bylo docela bolestné, protože Anna Montaňanaová má problém s kolenem a Ilona Burgrová má problém s prstem. Je toho nějak moc. Zranění nás začínají drtit," dodal Blažek.

ZVVZ USK Praha - Györ 74:63 (20:20, 47:35, 61:45)

Nejvíce bodů: Miltonová-Jonesová 14, Elhotová 12, Whalenová a Burgrová po 10 - Hollingsworthová 19, Šujanová a Vinczeová po 10. Fauly: 16:26. Trestné hody: 25/17 - 17/16. Trojky: 3:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články