Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Norské házenkářky porazily Francii a mají zlato

Sao Paulo - Norské házenkářky potvrdily své výsadní postavení a po zlatých medailích na olympijských hrách a mistrovství Evropy získaly nejcennější kovy i na světovém šampionátu. V dnešním finále v Sao Paulu porazily Francii 32:24 a po dvanácti letech se vrátily na světový trůn. Bronz získalo Španělsko.

Radost norských házenkářek
zdroj: AP

Finále bylo opakováním souboje z roku 1999, kdy Norky porazily Francii na domácí půdě až po prodloužení. Tentokrát to nebylo tak velké drama, už o přestávce Seveřanky vedly o šest branek a stejný odstup si udržovaly i ve druhém poločase.

Francie, která se až dosud na turnaji prezentovala skvělou obranou a prohrála jen ve skupině s Brazílií, na rychlé brejky soupeřek neměla odpověď. Citelně jí chyběly dvě opory, v průběhu turnaje utrpěly vážná zranění Signateová a Pineauová. Norský triumf oslavovaly i Švédky, které se díky stříbrným medailím na mistrovství Evropy kvalifikovaly na olympijský turnaj. Francouzky budou muset o účast v Londýně ještě bojovat v kvalifikačním turnaji na domácí půdě.

Bronz získaly poprvé v historii španělské házenkářky. V utkání o třetí místo porazily Dánsko 24:18 a poprvé v historii světových šampionátů pronikly na stupně vítězů. Dánky jsou sice trojnásobné olympijské vítězky, ale na MS je pro ně od mistrovského titulu v roce 1997 medaile zakletá. Už potřetí během šesti posledních šampionátů skončily na čtvrtém místě.

Španělky zatím měly na kontě jen evropské stříbro z roku 2008, ale na klubové úrovni patří ke špičce. Teď se dočkaly i na světové scéně, předloni v Číně prohrály v boji o třetí místo s Norskem. Na výhře měla největší zásluhu Carmen Martínová, která zaznamenala deset branek, z toho sedm ze sedmiček. 

Ještě o přestávce byl stav vyrovnaný 9:9, ale pak získávaly Španělky převahu a nakonec vyhrály o šest gólů. Napodobily tak své mužské kolegy, kteří v lednu přivezli ze Švédska také bronz. V boji o 5. místo porazila domácí Brazílie zklamané ruské obhájkyně titulu 36:20 a stala se tak největším překvapením turnaje. V Sao Paulu prohrála jen jediný zápas - čtvrtfinále se Španělskem o jediný gól.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články