Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Florbalisté Střešovic chtějí na Poháru mistrů do finále

Mladá Boleslav - Florbalisté Tatranu Střešovice mají ze čtyř českých zástupců na Poháru mistrů ve florbalu v Mladé Boleslavi nejvyšší ambice a vyhlásili útok na finále. Pořádající Mladá Boleslav na turnaji, který se hraje od úterý do soboty, sní o postupu přes silné soupeře ze tříčlenné skupiny mezi nejlepší čtyři. Posun do semifinále mají jako základní cíl také v ženské kategorii Herbadent SJM Praha 11 a FbŠ Bohemians.

Florbalisté Střešovic
zdroj: ČT24

Česko hostí jako první ve čtyřletém projektu novou podobu dřívějšího PMEZ a Evropského poháru, která má být atraktivnější a přilákat zpět zájem především švédských klubů, které v minulých letech účast dokonce odmítly a vyvolaly tím změny systému. Loni se do Lotyšska nevydal například z finančních důvodů ani český mistr Střešovice a nahradily jej Vítkovice.

"Mluvíme teď vlastně o prvním ročníku, protože původní obdoba se dostala do problémů. Došlo k razantnímu přenesení povinnosti na organizátory. Hradíme pro ostatní nejen dopravu, ale i ubytování a stravu. Poprvé také Mezinárodní florbalová federace vypisuje prize money," řekl prezident České florbalové unie Filip Šuman. Počet účastníků se v obou kategoriích snížil z osmi na šest a druhého (nemistrovského) zástupce má jen pořádající země.

Vítězové obou kategorií dostanou prémii 10 tisíc eur, poražení finalisté polovinu. Po pěti tisících eur získají i šampioni Evropského poháru, který se hraje v polských Rakoniewicích a je nově kvalifikací pro Pohár mistrů. "Projekt je na čtyři roky a pak se vyhodnotí jeho životaschopnost," doplnil Šuman, který je zároveň viceprezidentem IFF. V pořadatelství se vystřídají čtyři velmoci, za rok se bude hrát ve švédské Umee, následně se zhostí turnaje Finsko a Švýcarsko.

Střešovice se představí na evropské scéně potřinácté a po dvouleté pauze mají hlad po úspěchu. V historii byli Pražané čtyřikrát čtvrtí, jedinou medaili v podobě stříbra získaly loni v Lotyšsku Vítkovice. Chtějí se prosadit i v silné konkurenci a nahlas mluví o finále. "Jsme na Pohár mistrů připravení, tým je dobře poskládaný a šlape. Měli jsme malou patálii v přípravě, ale na to se nedá vymlouvat," připomněl sportovní manažer Tatranu Petr Harapát epidemii příušnic.

V základní skupině narazí Tatran v úterý na švédského favorita Storvretu a ve čtvrtek na norský Tunet. "Máme velikou motivaci uspět proti Storvretě jako proti nejlepšímu týmu světa. Nad Tunetem bychom měli vyhrát," doplnil Harapát. Pořádající Mladá Boleslav má oba soupeře silného kalibru. V úterý nastoupí proti SSV Helsinky s českým brankářem Davidem Rytychem a ve čtvrtek se utká se švýcarským SV Wiler-Ersigen.

Středočeši po nevydařeném vstupu do extraligové sezony proti třem silným soupeřům získali o víkendu první body proti Otrokovicím a chtějí na turnaji potrápit favority. "Helsinky jsou velice silné. Bude to zápas pro diváky s útočným florbalem. Proti Wileru vidíme šanci jak uspět v boji o postup do semifinále," prohlásil trenér Mladé Boleslavi Jiří Stožický.

Florbal
zdroj: ČT24 autor: ČT24

V ženské kategorii hráčky Herbadent SJM Praha 11, ať už jako Tatran Střešovice nebo později jako Děkanka, získaly třikrát v historii bronz. Mezi evropskou elitou se přestaví popáté za sebou, po dvou třetích a dvou čtvrtých místech loni v semifinále chyběly. "Jsme na tom ve skupině podobně jako Tatran. Máme silný Djurgaarden, což je bývalý Balrog, a pak se budeme soustředit na Rubene. To je klíčový zápas o semifinále," řekla trenérka Markéta Šteglová.

České mistryně vstoupí do turnaje až ve středu proti švédským favoritkám a s Rubene se utkají ve čtvrtek. Hráčky Bohemians, které startují na divokou kartu pro druhý domácí tým, vyzvou v úterý finský SC Classic s českou brankářkou Danielou Kreisingerovou a o den později hrají se švédským Red Ants Rychenberg. "Chtěli bychom se přes těžkou skupinu dostat do semifinále, podle nás jsou oba týmy hratelné," uvedl trenér FbŠ Bohemians
Jakub Doubrava.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články