Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Volejbalistky porazily Francii a zahrají si čtvrtfinále

Bělehrad - České volejbalistky postoupily do čtvrtfinále mistrovství Evropy. V osmifinále v Bělehradu porazily Francii 3:1 po setech 25:21, 23:25 a dvakrát 25:14 a ve čtvrtečním duelu o semifinále vyzvou Německo. Postup mezi nejlepší osmičku na evropském šampionátu je nejlepším výsledkem národního týmu od bronzu z mistrovství Evropy v Brně před čtrnácti lety. Naopak ruské volejbalistky podruhé za sebou na mistrovství Evropy medaili nezískají. Úřadující mistryně světa ve čtvrtfinále v Monze nenaplnily roli favoritek a nečekaně prohrály 0:3 s Tureckem. Dalšími semifinalistkami se staly domácí Italky, které zdolaly Nizozemsko 3:1.

České volejbalistky
zdroj: ČT4

Za podpory několika českých vlajek v téměř prázdném hledišti volejbalistky v prvním setu do stavu 16:16 dotahovaly mírný náskok Francouzek, kterým se dařilo blokovat. Pak se projevila větší razance českého útoku vedeného univerzálkou Havlíčkovou. Český tým odskočil do čtyřbodového vedení a úvodní dějství získal.

I v druhém setu začaly volejbalistky pomaleji a postupně prohrávaly až 7:13. "Přestali jsme hrát odvážně, musíme zvednout hlavu a bojovat," nabádal při oddechovém času trenér Jiří Šiller. Jeho svěřenkyně dokázaly snížit v závěru setu až na rozdíl bodu, ale za stavu 23:24 se francouzským blokům povedlo vyzrát na Havlíčkovou.

Volejbal
zdroj: ČT4

Od začátku třetí sady Češky na palubovce dominovaly. Zasloužil se o to dobrý příjem a pestrá nahrávka Mühlsteinové, z které bodovaly Havlíčková s Havelkovou, ale i dobře organizovaná obrana, která měla dobře přečtené francouzské útoky. Proto v třetím setu volejbalistky povolily Francouzkám uhrát jen čtrnáct bodů.

V jízdě do čtvrtfinále pokračovaly reprezentantky i ve čtvrté sadě. Sice ztratily tři ze čtyř úvodních výměn, ale pak odskočily do uklidňujícího vedení 12:5. "Jdem, jo!" křikla si základní šestka jako vždy na konci pauzy a bez komplikací set i zápas dokončila. Po využitém mečbolu si volejbalistky zatančily pod sítí oslavné vítězné kolečko. Češky byly v utkání mnohem jistější v obraně, udělaly o třicet chyb méně než Francouzky. A Havlíčková nastřílela v útoku celkem šestadvacet bodů.

Poslední ruské zlato z ME je staré deset let, pak už na evropských šampionátech přišly pouze dva bronzy. Mezitím se přitom Rusky dvakrát staly mistryněmi světa a v roce 2004 postoupily do finále olympijského turnaje v Aténách. Na letošním evropském šampionátu Rusko suverénně prošlo základní částí, v níž ztratilo jen dva sety. Po přímém postupu do čtvrtfinále však přišla studená sprcha. Turkyně však naznačily své kvality už na závěr základní skupiny, když zachránily postup vítězstvím 3:2 nad obhájkyněmi titulu z Itálie.

Je nám líto, video expirovalo.
Srbsko - Rumunsko
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články