Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Volejbalisté zdolali Estonce a zajistili si postup do play-off

Karlovy Vary – Čeští volejbalisté splnili na mistrovství Evropy své předsevzetí a po Portugalcích zdolali i Estonce. Díky třísetové výhře 25:20, 25:14 a 25:20 si zajistili postup do play-off nejhůře z druhého místa skupiny B. O přímý postup do čtvrtfinále budou hrát v Karlových Varech v pondělí od 18:00 s Ruskem.

Trenér volejbalistů Svoboda zachoval základní sestavu z prvního duelu v čele s nahrávačem Ticháčkem a univerzálem Štokrem, kterému se tentokrát dařilo na začátku. Pětibodový náskok 14:9 ale zmizel po špatně připravených útocích. Z toho mělo radost pět set estonských fanoušků, kteří konkurovali české vřavě.

K zisku prvního setu nasměroval tým blokař a nejzkušenější muž sestavy Petr Konečný. Ten zastavil blokem Estonce Venna a přidal úspěšnou smeč. Nejlepším hráčem byl tentokrát Veselý, který útoky středem sítě získal řadu českých bodů.

Zvládnutá koncovka první sady nastartovala český rychlík a na Estonce se za podpory nadšené haly valil jeden útok za druhým. Když se nepovedlo zakončit smečí, pomohli si hráči servisem nebo vysokými bloky. Stejně jako v prvním i druhém, také v třetím setu Češi ztratili první bod, ale pak jistě dokráčeli pro výhru.

A co s Ruskem?

S Ruskem čeští volejbalisté prohráli nedávno na turnaji v Katovicích 0:3 a stejným poměrem dopadla i generálka na Evropu v Karlových Varech. Pokud prohrají i do třetice, skončí Češi ve skupině druzí a v osmifinále nastoupí proti třetímu týmu z pražské skupiny D, což stále mohou být Bulhaři, Němci, obhájci titulu Poláci nebo Slováci.

Je nám líto, video expirovalo.
ME ve volejbalu 2011

Tým ale touží v pondělí favorizované Rusko zaskočit. Zápasu by měl v plné hale přihlížet i prezident republiky Václav Klaus a uvidí, jak se týmu podaří naplnit nahlas vyslovené přání smečaře Jiřího Popelky. Ten se po výhře nad Estonci chytl mikrofonu a publiku slíbil, že se Češi pokusí Rusy porazit. "Ani nevím, jak se to stalo, že jsem mluvil naživo," smál se pak Popelka a přitakal, že se volejbalisté pokusí favorita zaskočit. "Bude to vrchol skupiny a uděláme vše, abychom Rusákům nevěnovali ani bod zdarma," řekl Popelka.

"Rusko jsme ještě neporazili, takže je to obrovská motivace, ale naše šance si procentuálně netipnu," uvedl blokař Jakub Veselý, nejlepší český hráč proti Estoncům. "Šance je vždycky a Slováci nám to ukázali, že se nesmíte nikoho bát," řekl asistent trenéra Milan Hadrava s odkazem na výhry Slovenska nad Bulhary a Němci.

"Je potřeba s nimi hrát co nejdéle vyrovnaně. Jakmile utečou o více bodů, narůstá jejich výkon geometrickou řadou. Je třeba je tlačit a nutit je ztrátovat. Určitě se popereme o to, abychom je hodně potrápili," přidal se kouč Jan Svoboda.

Jako rozjetá mašina

Rusové vyhráli Světovou ligu a působí jako rozjetá mašina, která se nedá zastavit. Aby měli Češi šanci na úspěch, musejí se spolehnout především na dobrý servis. "Když to mají dobře přihrané, tak se těžko brání," podotkl Veselý.

Česko - Estonsko
zdroj: ČTK autor: Sokol Jan

"Každý tým má skulinku, oni asi o něco menší než ostatní, ale doufám, že ji nalezneme," řekl Popelka. Při útoku se budou smečařům do cesty stavět vysoké bloky v čele s218 centimetrůvysokým Muserským. "Já si na ně věřím a mám radši, když jsou bloky vyšší a vidím je. Potom je to výhodnější očesávat kytky," pronesl Popelka.

Podle Popelky je potřeba, aby volejbalisté zahráli třeba jako loni na MS proti Američanům, které nečekaně porazili. K tomu by je měli vybičovat diváci, kteří ve dvou zápasech vytvářeli skvělou kulisu. "Počítáme s nimi, jsou fantastičtí," řekl

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články