Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Veselého si jako šestého v pořadí vybral Washington

Newark (USA) – Třetím Čechem, který si zahraje v NBA, je Jan Veselý. Jako šestého v pořadí basketbalistu draftoval klub z hlavního města USA Washington Wizards. Rodák z Ostravy je tak nejvýše draftovaným Čechem, když překonal šestnáctou pozici Jiřího Welsche z roku 2002. Jednadvacetiletý Veselý měl jít na draft již před rokem, tehdy se však rozhodl ještě rok strávit v Partizanu a svou pozici pro draft vylepšit. Nakonec byl zvolen jako šestka, což je deváté nejlepší umístění Evropana v historii draftu. Jedničkou draftu se podle očekávání stal rozehrávač Kyrie Irving, kterého si vybral Cleveland.

Čarodějové z Washingtonu byli hlavním favoritem na získání služeb ostravského rodáka, to se nakonec potvrdilo. Atletické křídlo, které dosud zářilo v dresu Partizanu Bělehrad, se tak ve Washingtonu stane spoluhráčem loňské jedničky draftu Johna Walla, který praktikuje rychlý basketbal s mnoha protiútoky. To by mělo Veselému vyhovovat. "Určitě. Johnova hra se mi hodně líbí a snad k němu budu pasovat," řekl Veselý krátce poté, co byl vybrán. "Věřím, že se prosadím a že se v budoucnu zúčastním soutěže ve smečování," dodal pro televizi ESPN.

Ta také v přímém přenosu pustila do světa scénu, kdy hned po oznámení Veselého jména dostal český reprezentant vášnivý polibek od své přítelkyně Evy. Pár si za to vysloužil potlesk zaplněné haly Prudential Center v Newarku v New Jersey, kde draft probíhal. "Tohle je velká chvíle mého života. Jsem rád, že si mě vybral zrovna Washington, který mě dlouho sledoval a měl o mě zájem. To zvyšuje mé šance, že budu hrát pravidelně," zářil Veselý po draftu.

Jan Veselý:

"NBA je úplně jiný svět. Hraje se tam rychlý, strašně rychlý basketbal a na tom musím pracovat."

Po draftu se zámořská média zajímala o popularitu basketbalu v České republice. "Není moc velká, ale po dnešní noci, doufám, bude basketbal populárnější. Udělám všechno, co umím, abych tomu pomohl," usmál se Veselý na novináře.

Trenérem Washingtonu je Flip Saunders, jenž v minulosti vedl i Minnesotu a Detroit, který dovedl v roce 2006 k nejlepší bilanci v historii klubu. "Domníváme se, že Jan je na NBA připravený. Chtěli jsme hráče, který by nám mohl pomoci ihned a stal se posilou z lavičky," citoval Saunderse deník Washington Post. "Je to neskutečný atlet. V obraně mi připomíná Kevina Garnetta. Jeho největší předností, tedy kromě líbání, je síla, s jakou hraje. Má obrovské nasazení, to je to, z čehož jsme těžili v závěru sezony, kdy se nám dařilo," dodal Saunders, který v minulé sezoně skončil s Washingtonem na čtvrtém místě od konce.

Hlavním konkurentem Veselého na křídle bude zkušený Rashard Lewis, který v minulé sezoně nastřílel v průměru 12 bodů na zápas. Druhou volbou Washingtonu v draftu byl rovněž křídelní hráč Chris Singleton, který je především defenzivním specialistou. Ve 2. kole pak jako čtyřiatřicátého zvolil Washington rozehrávače Shelvina Macka.

Na letošním draftu však byl Veselý až třetím Evropanem v pořadí. Jako trojku zvolil Utah tureckého pivota Enese Kantera a pětkou se stal Litevec Jonas Valančiunas.

Draft do basketbalové NBA 2011:

1. Kyrie Irving (Austr./USA) - Cleveland,

2. Derrick Williams (USA) - Minnesota,

3. Enes Kanter (Tur.) - Utah,

4. Tristan Thompson (Kan.) - Cleveland,

5. Jonas Valanciunas (Lit.) - Toronto,

6. Jan Veselý (ČR) - Washington,

7. Bismack Biyombo (Kongo) - Sacramento,

8. Brandon Knight (USA) - Detroit

9. Kemba Walker (USA) - Charlotte

10. Jimmer Fredette (USA) - Milwaukee

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články