Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bělorusky podle očekávání přehrály Velkou Británii

Bydhošť - Běloruské basketbalistky na úvod mistrovství Evropy v Polsku nedopustily překvapení a zvítězily nad Velkou Británií 55:40. Vedou tak skupinu B spolu s Českem, které porazilo Izrael 72:56. Britky potvrdily pověst, že jsou především velmi dobře bránícím týmem, a držely ofenzivu Bělorusek na uzdě. Doplatily však na malou produktivitu v útoku. Celkem proměnily jen každou čtvrtou střelu a netrefily dokonce ani jednu trojku. Nejvyšší výhru prvního hracího dne si připsaly obhájkyně titulu Francouzky, které deklasovaly Chorvatsko 86:40.

Také Bělorusky se při střelbě trápily a měly úspěšnost jen 32 procent, přesto šly na poločasovou přestávku s náskokem 11 bodů, který si ve zbývajících dvou čtvrtinách pohlídaly. A to i přesto, že trenér Anatolij Bujalskij dal prostor celé lavičce a žádná z hráček neodehrála více než 27 minut. Nejlepšími střelkyněmi Bělorusek byly s deseti body Snycinová a Veramejenková.

Chorvatky proti Francii dokázaly jen v první čtvrtině navázat na poslední přípravné utkání, ve kterém zdolaly českou reprezentaci 86:80. Pak však úřadující šampionky hru zcela ovládly a nedovolily soupeři ani v jedné ze zbývajících čtvrtin překonat desetibodovou hranici. V poslední části dokonce Chorvatky zaznamenaly jen pět bodů.

Ve skupině C se favorizované Španělky protrápily k výhře 79:69 nad Německem, které si účast na šampionátu zajistilo až ve středu v dodatečné kvalifikaci. Němky v souboji s obhájkyněmi bronzu ještě pět minut před
koncem prohrávaly jen o pět bodů. K výhře Španělska výraznou měrou přispěla nová posila USK Praha Anna Montaňanaová, který si připsala 13 bodů a čtyři doskoky. Pro změnu bývalá hráčka USK Evanthia Maltsiová pomohla 17 body a 12 doskoky k výhře Řecka 67:57 nad Lotyšskem.

Překvapení bylo na spadnutí ve skupině A, ze které vzejdou případní osmifináloví soupeři pro českou reprezentaci. Úřadující vicemistryně Evropy Rusky porazily Slovensko jen těsně 68:66, když Slovenka Vyňuchalová sedm sekund před koncem neproměnila pokus o vítěznou trefu a Rusky z trestného hodu potvrdily výhru. V druhém utkání skupiny A Litva porazila Turecko 64:58.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články