Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Házenkáři chtějí udělat poslední krok k ME

Praha - Čeští házenkáři mají přes porážku ve středečním kvalifikačním utkání v Řecku postup na mistrovství Evropy na dosah. O druhé místo ve třetí skupině a účast na šampionátu by už je mohla připravit v dnešním závěrečném kolem jen shoda okolností nebo senzační výsledky. Teoreticky mohou ještě být i vítězem skupiny a zajistit si výhodnější nasazení pro losování šampionátu. Závěrečným soupeřem svěřenců trenéra Martina Liptáka bude outsider skupiny Nizozemsko. Zápas v Podvinném mlýně začne v 15:00, přímo ho vysílá ČT4 a web Sportživě.cz.

Ve středu sice čeští házenkáři prohráli ve svém pátém utkání kvalifikační skupině ME 24:26 v Řecku, ale o postup by ani tak přijít neměli. Jednak hrají v pražské hale na Podvinném mlýně proti nejslabšímu týmu ve skupině, s nímž vyhráli na jeho půdě 33:25, a pak by dosud třetí Řecko muselo vyhrát na půdě vedoucího Norska, což je velmi málo pravděpodobné.

Navíc ani Norové nemohou poslední zápas vypustit. Sice mají postup zajištěn, ale k potvrzení prvního místa potřebují mít v konečném účtování o bod více než Češi, s nimiž mají ze vzájemných zápasů o branku horší skóre. Pro Nory i Čechy navíc platí, že ke splnění jejich cíle jim stačí bez ohledu na soupeře v posledním kvalifikačním duelu i remíza.

Poslední zápas o postup na šampionát, který se bude hrát v lednu příštího roku v Srbsku, nicméně bude mít pro diváky napínavý podtext. A také odpoví na otázku, zda český tým, který je v současném složení kolem nejlepšího házenkáře světa Filipa Jíchy nejsilnějším výběrem za řadu posledních let, bude mít možnost prodat svůj potenciál.

Právě hvězda německého Kielu by měla být v sobotu hlavním hnacím motorem reprezentace. "V Řecku nebyla v pořádku naše útočná fáze, to musíme v sobotu vylepšit a zvládnout poslední překážku," plánoval už po prohře s Řeky trenér Martin Lipták a upozornil, že nejlepší nizozemský hráč Van Olphen nechce za reprezentaci nastupovat. "Oporami jsou sice hráči první a druhé bundesligy, ale my se ani tak nechceme zabývat kvalitou soupeře, ale dotáhnout kvalifikaci do úspěšného konce a získat si tak respekt ostatních," prohlásil kouč.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články