Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Střešovice se po vydrženém triumfu těší na Pohár mistrů

Praha - Florbalisté Tatranu Střešovice zaplnili po svém úterním triumfu v extralize poslední nejasnou pozici na Poháru mistrů evropských zemí, který se bude hrát v říjnu v Mladé Boleslavi. Nový šampion se tam v základní skupině B utká se švédskou Storvretou a norským Tunetem. V áčku bude hrát domácí Mladá Boleslav s SSV Helsinky a švýcarským Wilerem-Ersigenem. Mezi ženami nastoupí ve skupině A české šampionky Herbadent SJM Praha 11 proti švédskému Djurgardenu a lotyšskému Rubene, vicemistryně FbŠ Boheminas čekají v béčku Red Ants Rychenberg ze Švýcarska a SC Classic z Finska.

Pro Střešovice byla účast v nové podobě dřívějšího Evropského poháru jednoznačným cílem. Myslely na ni, už když se vzdávaly účasti na loňském EP v Lotyšsku a přenechaly start Vítkovicím. "Byl to náš hlavní hnací motor. Vyhrát titul taky, ale my máme Pohár mistrů jako dlouhodobý cíl. Pořád jsem to klukům připomínal. Titul je nádherný, ale pro nás je to důležitý bonus," řekl ke startu na prestižním mezinárodním klubovém turnaji trenér Střešovic Jan Zahalka.

Tatran získal svůj 14. titul v osmnáctileté historii extraligy po velkém boji. Pětizápasové bitvy absolvoval v semifinále proti Chodovu i ve finále s FBC Ostrava, se kterým při všech třech výhrách předvedl velké obraty. V úterý dokonce z 3:8 a vynutil si prodloužení díky pěti gólům v power play. "Nebudeme si nic nalhávat. My jsme ve finále nedominovali, vyhráli jsme vůlí a měli jsme štěstí ve chvíli, kdy jsme ho potřebovali," přiznal střelec zlaté trefy v prodloužení Milan Garčar.

V Tatranu vědí, že musí přepnout na jiný stupeň, aby v konkurenci evropské špičky v říjnu nepropadli. "Ty týmy, které proti nám nastoupí, budou ještě o úroveň výš. Abychom dobře reprezentovali český florbal, tak musíme mít kvalitní letní přípravu. Věřím, že nás v Mladé Boleslavi diváci poženou jako při posledním finále," prohlásil Garčar a pochvaloval si atmosféru, kterou v úterý na Letné vytvořilo 1 538 diváků. "Měli jsme v sezoně mety vyhrát Pohár ČFbU, základní část, titul a dostat se na Pohár mistrů. Podařilo se nám to poskládat dohromady, ale čeká nás ještě hodně práce," doplnil Garčar.    

Přiznal, že jeho tým měl v závěru rozhodujícího zápasu i obrovské štěstí. "Co jsme udělali za tahy, to pomohlo. I hra bez brankáře a nasazení Aleše Hlavičky, který měl zraněnou ruku. Hrál půlku zápasu a už nemohl, šel na nájezd a dal ho. Pak nastoupil jako šestý hráč do první pětice a dal gól. To jsou neuvěřitelné momenty. Nevím, jak nám tohle všechno vyšlo," divil se Zahalka.


Stejně jako loni s Vítkovicemi Tatran získal titul v pětizápasové dramatické bitvě. Příští rok ale bude premiérově nově už superfinále na jediný zápas po vzoru Švédska. Tatran patří ke kritikům této změny. "Přijde mi to jako nesmysl. Nepovedlo se to první utkání finálové série, to nebyl florbal, byla to opravdu nižší soutěž. Pak jsme ale odehráli tři fantastické zápasy, jeden průměrný, ale pořád budou chybět. Bude se hrát jen na jeden zápas, bude to o štěstí, jak se kdo vyspí, kdo se líp namotivuje. Absolutně s tím nesouhlasím, bere to kvalitní zápasy. Nevěřím, že čtyři vítězné zápasy v semifinále to můžou nahradit," dodal Zahalka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články