Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Komentátor ČT Zamazal: V reprezentaci končí poslední z titánů

Praha - Poslední z hráčů, kteří jsou v českém florbalu od jeho počátků v 90. letech, je Radim Cepek. Dnes oznámil konec reprezentační kariéry, čímž navázal na fakt, že se vůbec poprvé nedostal do národního týmu pro mistrovství světa. Původně nahlásil loučení s národním dresem po šampionátu. Reprezentace v Cepkovi ztrácí klíčového hráče. Komentátor florbalových přenosů na obrazovkách České televize Ondřej Zamazal je vším docela zaskočený.

"Být na místě trenéra Trnavského, tak bych měl těžkou hlavu, koho místo Cepka nasadit. Byl velmi dobře sehraný s Vojtěchem Skalíkem a ten ze vzájemné spolupráce vytěžil většinu svých gólů, díky kterým se stal daleko nejlepším střelcem reprezentace." Zamazalovi je jasné, že kouč, který Cepka sám na mistrovství nenominoval, má vymyšlené náhradní varianty, ale máloco naznačuje, jaké jsou. V minulých letech totiž roztrhl dvojici Cepek-Skalík jen zřídka.

Cepek se teď chce vrátit ze zahraničního angažmá domů a někde zahájit dlouhodobou spolupráci. "Není jasné, jestli bude hráčem, hrajícím trenérem, nebo jen trenérem. Ale pokud bude zdravý, pokud bude mít motivaci a vedle svého podnikání i čas, může hrát ještě dlouho, dva nebo tři roky určitě," soudí Zamazal.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Radima Cepka

Tomáš Trnavský, trenér národního týmu:

"Ztratil jsem v něj (Cepka) důvěru po našich rozhovorech a domluvě, jak máme působit na tým. Svým vystupováním má špatný vliv na morálku a koncentraci týmu."

Brankář reprezentace Tomáš Kafka Cepkův význam pro florbal přirovnal k Jágrově úloze v hokeji. V reprezentaci byl 17 let a stihl ještě i dvě mistrovství Evropy, která předcházela vzniku světového šampionátu. Situace u florbalové reprezentace je podle Zamazala ale přece jen v něčem jiná než v hokejové. Když teď hokejisté bez Jágra nastoupili na Turnaji Karjaly, jeho vůdcovské schopnosti chyběly. "Florbalisté ale mají výborného kapitána Milana Fridricha. Cepek se už před dvěma lety kapitánské pásky vzdal, když usoudil, že se potřebuje soustředit spíš na sebe," připomíná Zamazal.

Národní tým přijde o hráče, který hrál prvního centra, nechyběl v přesilovkové formaci a patřil mezi čtyři útočníky do oslabení. Zamazal ale stále vyhlíží k mistrovství světa s optimismem, ale s jednou výhradou: "Herně se mistrovství nebojím. Tým má i spoustu talentů, i spoustu zkušeností. Bojím se ale, co všechno způsobí Cepkova absence a všechny ty věci, co tento krok trenérů vyvolal ve florbalové veřejnosti. Hodně hráčů stojí za Cepkem a u trenéra za něj orodovalo. Nejdůležitější tak teď bude tým připravit psychicky, vyčistit mu hlavu."

Na přípravu zbývá týmu deset dní, do šampionátu ve Finsku zasáhne český tým poprvé 4. prosince v zápase proti Itálii.

Florbalista Cepek ukončil reprezentační kariéru

Rekordman českého národního týmu chtěl odejít po prosincovém mistrovství světa v Helsinkách, ale trenér Tomáš Trnavský jej na turnaj nenominoval. Odůvodnil to jeho špatným vlivem na mužstvo, tomu se však pětatřicetiletý útočník brání. Zároveň Cepek uzavře 21. prosince své angažmá ve švýcarském klubu Grasshopper Curych a vrací se do Česka.

0Celá kauza jej mrzí. Nesouhlasí s trenérem, že by měl na tým špatný vliv. Ve stejném duchu má i ohlasy od některých spoluhráčů z národního týmu a stále nechápe, proč Trnavský takovým způsobem ukončil jeho bohatou reprezentační kariéru. "Odehrál jsem v reprezentaci šestnáct let. Nemyslím, že bych odvedl nekvalitní práci. Semifinále a zápas o třetí místo před dvěma roky v Praze jsem nezahrál, jak jsem si představoval. Chtěl jsem ale odvádět maximum ty další dva roky," podotkl Cepek.

Cepek sehrál v české reprezentaci 127 zápasů a připsal si 144 bodů za 72 branek a stejný počet asistencí. Jako jediný český florbalista absolvoval nejen všech sedm dosavadních světových šampionátů, ale i obě mistrovství Evropy v letech 1994 a 1995.

Florbal
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články