Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Stříbrné basketbalistky dostaly od Klause zlaté plakety

Praha - Václav Klaus přijal na Pražském hradě basketbalistky, které získaly stříbro na nedávném mistrovství světa v České republice. Hráčky od něj za vzornou reprezentaci země dostaly Zlaté plakety prezidenta republiky. Hlava státu od nich na oplátku obdržela podepsaný kus palubovky, míč a symbolicky také zlatou medaili s věnováním. S basketbalistkami pak Klaus strávil za zavřenými dveřmi půlhodinu vyplněnou neformální debatou. Na Hradě z úspěšného týmu nebyla jen Jana Veselá, kterou na akci neuvolnil její zaměstnavatel, španělská Valencie.

Trenér Lubor Blažek byl hrdý, že svůj tým mohl na Hrad přivést. "Když prezident ocení něčí práci, je to báječný pocit a pro mě jsou to velké okamžiky. Je to spojené s tím, že jsme odvedli dobrou práci a že tady nejsme jako běžní návštěvníci, kteří si Hrad jen prohlédnou. Byli jsme tady za něco," prohlásil Blažek.

Klaus basketbalistky přímo v karlovarské hale povzbuzoval minulý pátek při čtvrtfinále s Austrálií a pak dorazil i na finále s týmem USA, v němž Češky prohrály. "Pro celou českou sportovní veřejnost jste ale týmem zlatým, proto jsem se vám rozhodl věnovat jako výraz mé úcty a obdivu plakety zlaté," řekl Klaus, jehož při příchodu do přijímacího sálu uvítaly basketbalistky i realizační tým potleskem. "To tleskání mělo být obráceně," reagoval prezident s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Klaus ocenil české basketbalistky

Klaus obdržel od prezidenta České basketbalové federace Miroslava Jansty kus palubovky, na níž se MS hrálo, s podpisy hráček a také zlatou medaili. "Za to, co jste pro basketbal udělal," řekl Jansta. Kouč Blažek Klausovi věnoval míč také s autogramy reprezentantek a realizačního týmu. Prezident si s ním jednou bouchl o zem a byl zaskočený, že ženský míč je o poznání lehčí než ten, na který byl zvyklý ze své éry. "S tímhle by se to hrálo," žertoval Klaus.


Čestné plakety uděluje prezident Klaus od roku 2005 jako osobní ocenění, kterým vyjadřuje respekt a úctu hlavy státu všeobecně váženým, výjimečným osobnostem. Ze sportu ocenil letos v dubnu medailisty ze zimních olympijských her ve Vancouveru - rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, slalomářku Šárku Záhrobskou a kvarteto běžců Lukáše Bauera, Martina Koukala, Martina Jakše a Jiřího Magála.

Prezident Václav Klaus dostal od stříbrného družstva basketbalistek podepsaný míč
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články