Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Basketbalistky budou hrát o zlato! V prodloužení udolaly Bělorusko 81:77

Karlovy Vary - České basketbalistky mají jistotu, že na domácím světovém šampionátu získají minimálně stříbrnou medaili! V dnešním nervydrásajícím semifinále udolaly bojovné Bělorusko až v prodloužení 81:77 a v nedělním večerním finále vyzvou favorizovaný tým USA, který ve druhém semifinále rozdrtil Španělsko 106:70. Český reprezentační výběr si o světový titul zahraje znovu po 39 letech.

Na českých reprezentantkách viselo od prvních minut závaží velkého očekávání a historické šance na finálovou účast a začátek utkání tomu odpovídal. V srpnu basketbalistky Bělorusko dvakrát hladce porazily, ale v Karlových Varech se dlouho nemohly prosadit. Bělorusky rychle vedly 9:2 a ukazovaly, že ve čtvrtfinále nevyřadily Rusko náhodou.

Hana Horáková:

"Je to něco neskutečného, když ten zápas skončil, jen jsem si opakovala, že to není možné. To, co tady prožíváme, se nedá k ničemu přirovnat. Hlavně jsme všem škarohlídům dokázaly, že máme na to hrát velký basket."

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z utkání Česko - Bělorusko

Konec první čtvrtiny byl už ale v české režii a katipánkou Horákovou dirigovaný domácí výběr poprvé vedl. Bělorusko hrálo výborně především v prostoru pod košem, kde se české reprezentantky naopak trápily, navíc jim příliš nevycházely ani trestné hody. V poločase tak na nadšeně bojujícího soupeře dva body ztrácely.

Eva Vítečková:

"Nikdy jsem nic podobného nezažila, musela jsem se vybrečet, protože ze mě všechno spadlo. Ten tlak byl obrovský, všichni čekali finále. A podařilo se. Prožíváme tady jeden velký sen. Ve finále by nám mohlo sedět, že budeme zase outsider, ať už nastoupíme s kýmkoliv."

Po poločasové pauze se konečně probudila i nejlepší střelkyně českého výběru Vítečková a jejích šest bodů v řadě posunulo domácí opět do vedení. Bělorusky se ale nevzdaly a jejich bodové manko nebylo nikdy větší než sedmibodové. Českým hráčkám se stále nedařilo se od soupeře odpoutat a v závěru se jim to nevyplatilo. Trestné hody Vítečkové sice znamenaly vedení 68:65, v poslední 13 vteřinách ale Bělorusky proměnily jednu šestku, druhý pokus si doskočily a pět vteřin před koncem vyrovnaly.

Záznam zápasu Česko - Bělorusko sledujte zde

Infarktové utkání pokračovalo i v prodloužení. Bělorusky dokonce v polovině nastavené pětiminutovky o bod vedly, trestné hody Večeřové a dalekonosná trojka Vítečkové však zvrátily vedení na českou stranu. Další obrat už Bělorusky nezvládly, šestky Vítečkové a následně ubráněný poslední útok definitivně rozhodly o českém postupu do finále.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články