Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Volejbalisté zaskočili na MS Bulhary a postoupí před nimi

Turín - Čeští volejbalisté zaskočili na mistrovství světa v Itálii favorizované Bulhary a do druhé fáze šamopionátu postoupí nejhůř ze druhé příčky. S obhájci bronzových medailí v Turíně vybojovali cenné vítězství 3:1. Po dni volna tak budou hrát o postup do elitní dvanáctky s dalšími dvěma soupeři, jejichž jména určí až dnešní večerní zápasy. Po klíčovém nedělním vítězství nad Čínou z hráčů spadlo velké břímě. Hráli s chutí, "odbržděně", jak si přáli, a zvládli koncovky mnohem lépe než bulharští favorité. Ti přitom šli pokaždé do samotných závěrů setů s mírným vedením, ale nečekaně v nich chybovali. Ve druhé sadě zahodili i setbol a utrpěli v turínské skupině překvapivě už druhou porážku.

Čeští hráči hráli uvolněně, kvalitně bránili a následně zakončovali, ale za stavu 18:16 v úvodní sadě jim zatrnulo. Sérií chyb nabídli soupeři čtyřbodovou šňůru, ale zastavili ji včas a do finále šly oba celky s dvaadvacítkou. První dramatickou koncovku pak úspěšným blokem v těžké pozici ukončil blokař Konečný.

Medailisté z posledního mistrovství světa i Evropy znejistěli a čekali na okamžik, kdy se konečně chytnou. Na chvíli se tak stalo, když odskočili na 14:10, jenže čeští hráči se opět nadechli k náporu a po dvou útocích Pláteníka a esu Petra Konečného srovnali na 23:23. Bulhaři pak promarnili setbol a po útoku lídra Kazijského do autu odcházeli se sklopenou hlavou znovu změnit stranu.

Ve třetí sadě se odehrálo největší drama. Bulhaři měli opět mírně bodově navrch, jenže čeští hráči bojovali jako lvi a za mohutného povzbuzování svých krajanů v hledišti odvrátili pět setbolů. K mečbolu se ale nedostali a museli o něj bojovat další set. V něm kvalitní volejbalová podívaná vyvrcholila. Bulharům nepomohlo ani míchání se sestavou, po skvělých zákrocích Kryštofa v poli a drzých útocích Pláteníka Češi proměnili třetí mečbol a připsali si druhé vítězství.

Z Turína je tak pravděpodobně coby druhý tým skupiny E za Francií čeká stěhování do Ancony a zřejmě zápasy s USA či Argentinou a Kamerunem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články