Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Veselá se vrátila ze zámoří, na MS bude připravená

Praha - Basketbalistka Jana Veselá, která v pátek se Seattlem vyhrála zámořskou WNBA, se vrátila do Prahy. Naplněna spoustou zážitků z možná největšího úspěchu kariéry se už v pondělí pustí do přípravy s reprezentací na další vrchol sezony - domácí mistrovství světa. Veselá věří, že na čtvrteční zahajovací duel s Argentinou v Brně bude stoprocentně připravená. "Do startu mistrovství zbývají ještě čtyři dny, dám se trochu dohromady a bude to v pohodě. Ale nebude to nic jednoduchého jít bez volna hned do další velké akce," řekla Veselá po příletu. Teď se ještě prý cítí vyčerpaná po dvoudenních bouřlivých oslavách v zámoří i po náročné cestě zpět na evropský kontinent.

Příští rok v létě se ale podle svých slov ve WNBA neobjeví. Zážitky spojené s angažmá v Seattlu, korunovaným pátečním triumfem, se jí ale vryjí hluboko do paměti. "Poslední zápas v Atlantě, pak oslavy s týmem a hlavně v Seattlu, kam přišlo do haly asi pět tisíc lidí, to bylo něco neskutečného. Tam jsem si opravdu uvědomila, že jsem vyhrála něco velkého," líčila Veselá.

V pátek při rozhodujícím zápase v Atlantě, v němž Veselá odehrála sedm minut a třemi body přispěla ke klíčové výhře Seattlu, prý trnula, aby tým Storm dotáhl do vítězného konce i koncovku třetího finále. Tým Veselé v posledním zápase vyhrál o pouhé tři body, stejně jako druhý zápas s Atlantou. V prvním dokonce jen o dva. "Pokaždé to bylo drama. Hlavně ve třetím zápase to byly strašné nervy, když jsem začala tušit, že by to mohlo vyjít," vyprávěla Veselá.

Jana Veselá o návratu do WNBA

"Nikdy neříkej nikdy, ale přece jen to letos bylo hodně náročné a hektické. Po sezoně v Evropě jsem hned jela do Ameriky, byl to zápřah. Příští rok v létě si budu chtít určitě trochu odpočinout, hlavně po psychické stránce."


Z WNBA si přivezla i nové zkušenosti pramenící z přeorientování na zámořský styl basketbalu. Veselá v Seattlu v základní části nastoupila ke 27 zápasům, v play-off jich odehrála šest, v průměru nasbírala přes tři body a přes deset minut na utkání. I když možná čekala větší vytížení, po skončení zámořské mise si nestěžovala. "Basket v Americe je jiný než v Evropě, musela jsem si zvyknout na jiné zákonitosti i roli v týmu. Ale pár zápasů mi vyšlo, ostudu jsem snad neudělala," podotkla s úsměvem Veselá, jejíž doménou je především nenápadná defenzivní práce.

Šestadvacetiletá křídelní hráčka se může pyšnit tím, že je po Kamile Vodičkové druhou českou vítězkou WNBA. Nikdy neříkej nikdy, ale přece jen to letos bylo hodně náročné a hektické. Po sezoně v Evropě jsem hned jela do Ameriky, byl to zápřah. Příští rok v létě si budu chtít určitě trochu odpočinout, hlavně po psychické stránce.

A právě k národnímu týmu teď musí zase upnout své myšlenky. Jako jedna z očekávaných opor družstva má reprezentaci táhnout za úspěchem na očekávané domácí akci. Než se v pondělí pustí do závěrečné části přípravy, chce ještě dnešek věnovat odpočinku a rodině doma v Praze. "Možná ještě večer doma nějakou menší oslavu uděláme, asi se staví i nějací známí a kamarádi. Ale ven nikam nepůjdu, radši budu sbírat síly. Vždyť jsem doma pořádně nebyla snad rok. Hlavně doufám, že mi mamka připraví nějaké hezké překvapení k jídlu. Třeba štrůdl by nebyl špatný," žertovala Veselá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články