Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Florbalová sezona startuje, dozná řady změn

Praha – Už dnes odpoledne startuje nový ročník florbalové extraligy v mužské i ženské kategorii. Stejně jako v minulých třech letech jsou hlavními kandidáty na titul v extralize florbalistů Tatran Střešovice a Vítkovice. Zatímco obhájce titulu z Prahy posílil kádr o navrátilce ze Švédska Milana Garčara, Ostravané počítali spíše odchody. Ambice zabránit čtvrtému opakování finálového souboje mezi Střešovicemi a Vítkovicemi mají v nadcházející sezoně Mladá Boleslav a také pražský tým JM Chodov.

Střešovice se letos po zisku třináctého titulu poprvé v historii vzdaly účasti na Evropském poháru a soustředí se na to, aby nechyběly příští rok na nové podobě tohoto turnaje - Poháru mistrů. Ten bude hostit Česko a vedle mistra se tam představí i jeden tuzemský tým na divokou kartu.

Nejvyšší soutěž mužů nabízí jako novinku změnu při nasazování dvojic pro čtvrtfinále play-off. Týmy na prvních třech místech si budou své soupeře vybírat. "Má to přinést větší atraktivitu v boji o vyšší příčky. Nejlepší týmy si zvolí soupeře podle toho, jak jim sedí. I když si to vyhodnotíme, bude tato novinka platit minimálně dvě sezony," prohlásil ředitel extraligy Zdeněk Mlčoušek.

Novinky si vyžádaly samy kluby, navrhl ji úřadující mistr Střešovice. "Docházelo k tomu, že byla v základní části i určitá ztráta motivace. Výběr soupeře je zajímavější v tom, že se dá vybrat nějaký divácky atraktivnější soupeř nebo derby," okomentoval sportovní ředitel Petr Ďarmek názor třináctinásobného vítěze z dosavadních sedmnácti ročníků. Do budoucna se uvažuje o změně finále play-off ze série na tři vítězné zápasy na jediné superfinále po vzoru švédské nejvyšší soutěže.

Možnost startovat v evroských soutěžích mají hned dva týmy

Po upadajícím zájmu o Evropský pohár, kam loni neodjely švédští zástupci a letos se do Lotyšska nevydá ani český šampion Střešovice, se Mezinárodní florbalová federace rozhodla pro změnu. A extraligové týmy mají motivaci se ucházet v prvním roce nového Poháru mistrů o dvě místa. Zúčastní se totiž mistři z Česka, Švédska, Finska a Švýcarska, obhájci vítězství z Evropského poháru a další zástupce pořádající země.

"Pro českou soutěž to znamená zvýšenou atraktivitu. Mistr má zaručenou účast a další klub dostane divokou kartu. Stejné to bude u žen," podotkl Šuman. Pořadatelské město se bude vybírat z pěti kandidátů nejpozději do ledna. "Jedná se o Prahu, Ostravu, Brno, Liberec a Mladou Boleslav. Jednání proběhnou se zástupci měst až po komunálních volbách, rozhodnout by se mělo do ledna. Chceme, aby byl turnaj prestižní v hokejových halách s kapacitou minimálně pro čtyři tisíce diváků," dodal Šuman.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články