Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

ME ve stolním tenisu: Deblistky sahaly po medaili, končí i Šimončík

Ostrava - Jeden míček dělil na mistrovství Evropy stolních tenistů v Ostravě od medaile ve čtyřhře Ivetu Vacenovskou a Renátu Štrbíkovou. Ve čtvrtfinále proti Maďarkám Krisztině Tóthové a Georgině Potaové měly tři mečboly a sahaly po jistém bronzu, kterým by navázaly na třetí místo mužů v soutěži družstev, ale nakonec prohrály 3:4. Ve dvouhrách došel nejdál Josef Šimončík, který ve třetím kole přehrál chorvatského veterána Zorana Primorace, ale pak nestačil na Francouze Adriena Matteneta a podlehl mu 1:4. Třetí kolo dvouher bylo konečnou stanicí pro Petra Korbela i Vacenovskou a Štrbíkovou.

Šimončík překvapil postupem mezi elitní šestnáctku i výhrou nad jednačtyřicetiletou chorvatskou legendou Primoracem, který už na olympiádě v Soulu před 22 lety získal stříbro. Český reprezentant z toho ale nedělal vědu. "Jasně, je to pan hráč, ale už má nějaké roky. Nebyl to jeho den. Přišel mi hodně nervózní," řekl Šimončík po výhře v pěti setech.

V osmifinále Šimončík ještě vyrovnal na 1:1, ale pak už měl navrch Mattenet. "Nehrál jsem zdaleka v takové pohodě jako předchozí zápas s Primoracem. Nebyl jsem hlavně na forhendu ve správném tempu. Pokaždé, když jsem se snažil o tlak, soupeř mi míček vrátil ještě s větší razancí. Těžko jsem se pak dostával do zakončení," řekl Šimončík, jenž i tak dosáhl mezi jednotlivci největšího úspěchu v kariéře. "Hodně mi pomohlo, že v prvním kole nenastoupil zkušený Španěl Che Č'-wen. Měl jsem cestu do dalších bojů přece jen o něco jednodušší."

První, a zřejmě také poslední velký turnaj před domácím publikem, skončil ve třetím kole pro devětatřicetiletého Korbela. Stopku mu vystavil Rakušan Werner Schlager. Korbelův vrstevník a bývalý první hráč světa vyhrál 4:2. Korbel litoval, že nedotáhl do vítězného konce druhou sadu. "Ze začátku jsem byl lepší. Mohlo to být 2:0, tam se to trošku lámalo. Werner ale zahrál fantastické balony, i když jsem útočil do jeho forhendu, což by měla být jeho slabina," podotkl.

Přestože Štrbíková nebyla proti Turkyni Chu Melekové v pozici favoritky, z jasné záležitosti se vyklubalo sedmisetové drama. Hlavně proto, že havířovská rodačka za stavu 1:3 na sety a 2:9 nečekaně vstala z mrtvých a málem utkání úplně otočila. "Původní taktika na ni vůbec neplatila. Odvázala jsem se, začala jsem do toho střílet, i úplné nesmysly, ale chodilo to na stůl," vysvětlila Štrbíková. V polovině rozhodující sady jí však soupeřka utekla na 6:10 a bylo po nadějích. "Byl tam smůlovatý míček, místo 7:9 to bylo 6:10. Ale ona byla hodně dobrá a asi lepší," dodala na adresu desáté hráčky evropského pořadí.

Do osmifinále neprošla ani její deblová parťačka Vacenovská, která sice obávané Lucemburčance Ni Sia-lien vzala úvodní sadu, ale to bylo všechno. Soupeřka, která Vacenovskou hladce přehrála i v rámci pondělního utkání družstev, ovládla stůl. "Hrát se s ní dá, ale to se musí dodržet taktika, hrát bezchybně a vydržet tak čtyři sety. To je pro mě momentálně nemožné," řekla Vacenovská, která pak se Štrbíkovou svedla dramatickou bitvu o medaile proti maďarskému páru Tóthová, Potaová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články