Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bažant: Basketbal potvrdil, že je druhým nejrozšířenějším sportem

Praha – Světový šampionát basketbalistů opět dokázal, že kouzla s míčem neznají hranic. Komentátora ČT Jakuba Bažanta potěšilo, že se na mistrovství představilo mnoho mladých a talentovaných hráčů. Basketbal ukázal, že je dynamickým sportem a že neustále hledá cesty ke zlepšení. Z titulu se radovali po šestnácti letech Američané. Přestože jejich tým jen zdaleka připomínal Dream Team z dob minulých, svou pestrou hrou mnohé příznivce nadchl.

"Američani se mi líbili moc, i když do Dream Teamu a hráčů formátu Jordana, Birda a Magica Johnsona měli daleko. Nazval bych je Believe in our Mike," uvedl Bažant s poukazem na úspěšného kouče USA Mika Krzyzewskiho.

Hostitelé turnaje podle něj byli šťastní i z druhého místa. "Turci, a tím míním jak hráče, tak i fanoušky, brali stříbro jako vítězství. I když si osobně myslím, že největším vítězstvím pro ně byl postup do finále. Srbové totiž v prohraném semifinále byli většinu utkání lepší," připomněl Bažant nervy drásající semifinálové drama.

Jakub Bažant:

"Basketbal potvrdil, že je druhým nejrozšířenějším sportem - 213 členských zemí, 450 milionů registrovaných hráčů a přenosy do 175 zemí světa to docela dobře dokumentují."

Největší světové hvězdy na šampionátu nebyly, přesto měl turnaj co nabídnout. "Potěšila mě jeho úroveň a fakt, že na něm hrálo tolik mladých a přitom už tak talentovaných hráčů. To by se ve fotbale stát nemohlo. A koneckonců zároveň i to, že ti starší, nebo dokonce nejstarší, jako třeba Angolan Lutonda dokázali, že podstatný je výkonnost, ne věk," upozornil Bažant.

Mistrovství sice nepřineslo žádné zásadní novinky, ale znovu se potvrdilo, že je současný basketbal rychlý. "Například při superrychlém startu do protiútoku při těsné obraně u postranní čáry si přehodit míč za zády, aby se s ním nedostali do autu a vzápětí přihrát pod koš spoluhráči," liboval si komentátor ČT.

Má český basketbal šanci přiblížit se těm nejlepším? "Mám daleko k paušálním odsudkům, myslím, že tu je několik hráčů do dvaceti let, kteří by se při tvrdé práci mohli na tuto úroveň dostat. Obávám se, že tu ovšem máme podstatně méně trenérů, kteří by je na tuto úroveň dostali," přiznal Bažant.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články