Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Španělky slaví třetí kontinentální titul, ve finále nedaly šanci Francii

Praha ‒ Potřetí v historii se ve finále mistrovství Evropy střetla Francie se Španělskem a potřetí se z kontinentálního triumfu raduje La Roja. Španělky nedaly tentokrát svým soupeřkám šanci a po jednoznačném průběhu zvítězily 71:55. Francie neuspěla v souboji o titul potřetí za sebou, před čtyřmi lety nestačila doma právě na Španělsko a předloni podlehla Srbsku. Nejužitečnější hráčkou turnaje byla zvolena Alba Torrensová ze Španělska.

Radost španělských basketbalistek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Španělsko ‒ Francie 71:55

Evropskými šampionkami se staly i dvě hráčky USK Praha Marta Xargayová a Leticia Romerová, která české mistryně posílí od nové sezony. Titul má rovněž Laia Palauová, jež naopak tým USK opouští a jde hrát do Austrálie.

"Máme nejužitečnější hráčku, trenéra, co vyhrál Euroligu, to jen ukazuje, jak dobrý máme tým. Já se navíc v Praze cítím jako doma, takže to prožívám ještě více," uvedla dojatá Palauová.

Jedinou prohru Španělkám na turnaji připravily v základní skupině české basketbalistky. V play-off už ale byl španělský výběr bezchybný a šanci nedal ani Francii. Ta s ním držela krok jen do deváté minuty, než začaly Španělky unikat zejména zásluhou Alby Torrensové a Sancho Lyttleové, autorek 18 a 19 bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Španělské basketbalistky potřetí vyhrály mistrovství Evropy

"Jsem hrozně šťastná, nelze popsat slovy, jak se nyní cítím. Jsem nesmírně pyšná na celý tým. Tento pohár je výsledkem práce mnoha lidí," řekla Torrensová s trofejí pro mistryně Evropy v ruce. "Tohle je nejlepší španělský tým historie a tady to ukázal," dodal trenér Lucas Mondelo.

V poločase to bylo o devět a ve třetí čtvrtině už o 15 bodů a Francie neměla odpověď. Výsledkem byl nejvyšší rozdíl ve skóre ve finálovém utkání od roku 1985, kdy Sovětský svaz porazil Bulharsko 103:69.

"Nechtěly jsme končit porážkou, ale to ani Španělky a byly prostě lepší. Musíme to přijmout a být rády, že máme medaili. Teď je trochu smutná, zítra ale bude krásná," řekla kapitánka Francie Celine Dumercová.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam utkání Španělsko - Francie

Belgie ‒ Řecko 78:45

Zatímco Španělky získaly už osmou medaili z posledních devíti mistrovství Evropy, belgické basketbalistky slavily první medailový úspěch v historii. V duelu o třetí místo porazily Řecko jednoznačně 78:45 a mají bronz.

Hráčky Belgie i Řecka byly nejpříjemnějším překvapením turnaje a poprvé se dostaly mezi čtyři nejlepší celky. Více sil si však do závěrečných bojů schovala Belgie, která od 5. minuty utkání dominovala. Řecku se nedařila střelba zejména z tříbodové vzdálenosti, což byla dosud jeho hlavní zbraň.

Naopak Belgie předváděla atraktivní basketbal, v asistencích přehrála soupeře 25:8, přesně zakončovala a výsledkem byl nejvyšší rozdíl ve skóre na celém turnaji.

Je nám líto, video expirovalo.
Belgičanky slaví první medaili z ME basketbalistek

Lotyšsko ‒ Turecko 63:72

Zejména zásluhou 24 bodů naturalizované americké pivotky Hollingsworthové zvítězilo Turecko v utkání o páté místo nad Lotyšskem 72:63. Žádná z jejích spoluhráček se totiž nedostala přes deset bodů, zatímco u Lotyšska se to povedlo hned třem hráčkám včetně hvězdy USK Anete Steinbergové. Rozhodl první poločas, který Turecko vyhrálo o 16 bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam utkání Lotyšsko - Turecko

Itálie ‒ Slovensko 71:54

Basketbalistky Itálie vybojovaly na šampionátu sedmé místo, když přehrály Slovensko jasně 71:54. Squadra azzura rozhodla o svém vítězství už v první čtvrtině, kterou vyhrála o devět bodů.

Nejlepší střelkyní zápasu byla Italka Goriniová, která ke 14 bodům přidala tři asistence a šest doskoků, na dvojciferný počet bodů dosáhly i další dvě její spoluhráčky, zatímco na straně Slovenska pouze Růžičková.

Slovenky ze čtrnácti trojkových pokusů uspěly jen dvakrát a celkově střílely s úspěšností pouze 31 procent.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam utkání Itálie - Slovensko

Výsledky mistrovství Evropy basketbalistek:

Finále: Španělsko - Francie 71:55 (21:18, 39:30, 56:40)
Nejvíce bodů: Lyttleová 19, Torrensová 18, Cruzová 12, Xargayová 8 - Dumercová 15, Tchatchouangová 10, Miyemová 8, Johannesová 6.

O 3. místo: Belgie - Řecko 78:45 (24:15, 40:29, 61:36)
Nejvíce bodů: K. Mestdaghová 18, Meessemanová 15, Wautersová 14 - Maltsiová 13, Fasulaová 9, Spanuová 6.

O 5. místo: Turecko - Lotyšsko 72:63 (18:12, 43:27, 55:46)
Nejvíce bodů: Holingsworthová 24, Vardarliová a Koksalová po 10 - Šteinbergaová 16, Laksová 15, Basko-Melnbardeová 11.

O 7. místo: Itálie - Slovensko 71:54 (19:8, 36:28, 54:44)
Nejvíce bodů: Goriniová 14, Sottanaová a Zandalasiniová po 12 - Růžičková 10, Dudášová 9, Jurčenková 7.

Konečné pořadí: 1. Španělsko, 2. Francie, 3. Belgie, 4. Řecko, 5. Turecko, 6. Lotyšsko, 7. Itálie, 8. Slovensko, 9. Rusko, 10. Ukrajina, 11. Srbsko, 12. Maďarsko, 13. ČESKO, 14. Slovinsko, 15. Bělorusko, 16. Černá Hora.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články