Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hlavně týmovost a pěkný basketbal, přeje si český tým před startem ME

Praha – Už v pátek startuje 36. mistrovství Evropy basketbalistek, který hostí Česká republika v Hradci Králové a v Praze. Do šampionátu vstoupí domácí tým utkáním proti Ukrajině, což bude hned na úvod těžký křest ohněm. Národní družstvo je spíše nezkušené, o to víc by ale mohlo překvapit. "Holky bezvadně trénovaly, připravili jsme se dobře, doufejme, že to zvládneme," uvedl reprezentační trenér Ivan Beneš. Zápasy domácího týmu začínají v 18:00 a odvysílá je ČT sport, resp. ČT2. Všechny zápasy z ME pak nabídne živě i s komentářem web ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

Evropský šampionát v basketbalu žen pořádá Česko potřetí v historii. Turnaj tentokrát hostí pražská hala Královka a zimní stadion v Hradci Králové, kde odehraje zápasy v základní skupině i domácí reprezentace. "Doufám, že nám publikum pomůže. Snad se stane, že diváci holky vyhecují k maximálním výkonům," doufá Beneš, který zažije v roli reprezentačního trenéra premiéru.

Kapitánkou bude poprvé na velké mezinárodní akci Kateřina Elhotová, národní tým navíc pro mistrovství Evropy posílila naturalizovaná Američanka Kia Vaughnová, která bude výraznou oporou zejména při hře pod košem. "Já jsem asistent v USK, kde hraje. Ona je výborná, komunikativní, okamžitě zapadla do družstva. Nevidím problém, že měla přípravu trochu kratší. Jeví se velice dobře," zhodnotil Beneš.

V přípravě Češky zaznamenaly kolísavé výsledky, když porazily třeba obhájkyně evropského titulu Srbky, ale prohrály s Lotyšskem nebo Slovenskem. "My jsme rovnou šli na těžký turnaj do Karlových Varů, sehráli jsme docela dobré zápasy. S Lotyšskem o dva koše, s Čínou o koš a porazili jsme úřadující mistryně ze Srbska. Výkon nebyl špatný, měl stoupající tendenci. Pak ale přišla studená sprcha, příprava se Slovenskem se nám vůbec nepovedla."

Právě utkání proti Slovensku označil kouč za zápas blbec. "Špatně jsme do něj vstoupili, nechytla se nám rotace, nefungovalo nic, a proto to byl tak špatný výsledek. Škoda, že to nebylo opačně, mrzí mě, že jsme se divákům v Trutnově nemohli představit v lepším světle. Ale stalo se, takhle to ve sportu chodí."

V generálce na šampionát pak už na stadionu v Hradci Králové basketbalistky dvakrát rozdrtily Chorvatsko o čtyřiadvacet bodů. "Ale i tam jsme našli plno chyb, které se budeme snažit dopilovat," řekl Beneš.

Sport
zdroj: ČT4

Nejdůležitější je pro něj týmovost, na zkušenosti svěřenek totiž Beneš úplně spoléhat nemůže. "Na týmovém výkonu budeme stavět. U nás nejsou žádné hvězdy, ale chceme to stavět na tom, že se každý obětuje pro tým. Uděláme pro to všechno," zavelel Beneš, který ještě s realizačním týmem neuzavřel nominaci.

"Jsme jako hokejisti. Čekáme na to, až uděláme definitivní rozhodnutí Ještě nemáme úplně jasno. Máme dilema u postů, zda ten tým ořízneme seshora či zespoda. Uděláme to po modelovém utkání s naší reprezentací na univerziádu," prohlásil trenér.

Klíčový je třeba post rozehrávačky. "Hvězdy se špatně nahrazují. Pro hráčky je to trochu těžké, ony nejsou kmenově jedničky, ale snažíme se je přeučovat z pozice dva na pozici jedna. To nějaký čas zabere. Věřím, že to holky zvládnou," dodal Beneš.

Sport
zdroj: ČT4

Český tým díky pořadatelství nemusel hrát kvalifikaci. "Což bylo velmi příjemné, nemít tu starost, kterou si evropské týmy procházely. Chtěli jsme oslovit větší počet hráček, abychom zmapovali, jak se budou v národním družstvu chovat. U zkušených jsme o kvalitách věděli. Viděli jsme asi všechno, co má v Česku ruce a nohy a hraje basketbal. Přípravu jsme měli kvalitní, jeli jsme do Číny, byl tam Nový Zéland, Černá Hora, pak jsme měli turnaj v Hradci Králové, svaz nám umožnil si rok dopředu tu halu vyzkoušet, to bylo výborné," uvedl Beneš.

Mistrovství Evropy v basketbalu žen začíná v pátek 16. června. Česká reprezentace se postupně utká ve skupině A s Ukrajinou, Maďarskem a Španělskem. "Nejtěžší jsou Španělky, myslím, že jsme je nikdy neporazili, co se pohybuju u národního týmu. Ale i Ukrajina je nesmírně silné družstvo a je to první otvírací zápas. To bude velice těžké. Kéž by nás nakopnul k výkonu na celém mistrovství."

Zní to možná jako klišé, ale Benešovi o to jde především – hrát před domácím publikem pěkný basketbal, který se bude divákům líbit. "A aby nám to stačilo na postup do Prahy, to by byl náš cíl. Nervózní jsem asi jako každý trenér, navíc šampionát je doma, o to je zodpovědnost větší."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články