Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Londýn se rozloučil s paralympiádou

Londýn – Paralympijské hry v Londýně skončily. V jednadvaceti sportovních odvětvích bojovalo na 4 200 handicapovaných sportovců o více než 1 500 medailí. Jedenáct z nich získali naši sportovci. O místa na stadionech byl podobný zájem jako během předcházející olympiády. Okusit elektrizující atmosféru přišly 2 miliony 700 tisíc diváků.

Paralympijské hry v Londýně
zdroj: Getty Images

"Medaile visí hrozně vysoko a Česká republika se tu svými výkony neztratila. Těch jedenáct medailí je velký úspěch," uvedl vedoucí paralympijské výpravy Roman Suda. "Měli jsme zastoupeno šest sportů a z pěti vezeme medaili," doplnil Suda.

České barvy reprezentovalo v britské metropoli 46 handicapovaných sportovců. Získali jednu zlatou, šest stříbrných a čtyři bronzové medaile. Jediné zlato získal cyklista Jiří Ježek v silniční časovce na 24 kilometrů. Se svými jedenácti medailemi je Jiří Ježek nejúspěšnějším cyklistou v historii paralympijských her.

V Pekingu čeští sportovci vybojovali 27 medailí, přesto je česká výprava spokojená. "Je to hlavně tím, že výkony sportovců z některých zemí jdou rapidně nahoru. Je to i tím, že došlo ke slučování kategorií a sportovci mají v některých ztíženou situaci na medaili dosáhnout," vysvětlil Suda.

Philip Craven, předseda Mezinárodního paralympijského výboru:

"Je to úžasná zkušenost, být na stadionech a vidět tak nadšené davy. A paralympionici, ti nemají čas zabývat se tím, co nejde. Posouvají hranice toho, co jde."

Rozdíly mezi paralympijskými a olympijskými hrami se stále více zmenšují, a to i v temnějších stránkách sportu. I na paralympiádě se řešil doping nebo třeba vyloučení z her kvůli sexuálnímu obtěžování. Na druhé straně si sportovci pochvalují nádhernou atmosféru her. "Londýn a celá Británie paralympiádou žije. Když vidíte na večerním atletickém programu v půl desáté večer devadesát tisíc diváků na stadionu… Opravdu smekám. Organizátoři tu odvedli veliký kus práce," řekl Suda.

Rozdíly se tak pomalu stírají i ve sledovanosti obou her. Čím více diváků, tím větší zájem médií a tím více sponzorů. Ti přispěli na letošní paralympijské hry v Londýně částkou 35 milionů.

Nejen řečí čísel byly tyto hry výjimečné. "Příště, až dítě uvidí někoho s protézou, už to najednou nebude věc, o které se nemluví. Tyhle paralympijské hry hodně změní přístup lidí," myslí si Oscar Pistorius, jihoafrický běžec, který se po letech soudních tahanic probojoval i na klasickou olympiádu v srpnu. Na paralympiádě se mu nejdříve nedařilo, nakonec si však pro zlato doběhl v novém rekordu na čtyřstovce. Nezapomenutelná paralympiáda plná podobných příběhu skončila, za čtyři roky se nejlepší handicapovaní sportovci představí v brazilském Riu.

Přehled českých medailí

Zlato:

Jiří Ježek (silniční cyklistika - časovka C4)

Stříbro:

Radim Běleš (atletika - hod kuželkou F31/32/51)

Rostislav Pohlmann (atletika - hod diskem F57/58)

Jiří Ježek (dráhová cyklistika - stíhací závod C4)

David Drahonínský (lukostřelba W1)

Radek Procházka, Leoš Lacina (boccia BC4)

Tereza Diepoldová (silniční cyklistika - časovka C1-3)

Bronz:

Jan Povýšil (plavání - 50 m volný způsob S4)

Eva Berná (atletika - vrh koulí F37)

Jiří Bouška (silniční cyklistika - časovka C4)

David Vondráček (silniční cyklistika - závod s hromadným startem T1-2)

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články