Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Velkolepá hawkingovská show zahájila paralympiádu

Londýn - Velkolepou show, která si v ničem nezadala s ceremoniálem olympijských her, dnes v Londýně začaly 14. paralympijské hry. Za účasti 4 200 sportovců ze 165 zemí včetně šestačtyřicetičlenné české výpravy potrvají hry tělesně postižených do 9. září. Českou vlajku dnes přivezl na plochu Olympijského stadionu, který zaplnilo 62 000 diváků včetně britské královny Alžběty II., paraplegik a nyní už pětinásobný paralympionik Rostislav Pohlmann. Stejně jako před měsícem při slavnostním zahájení olympijských her měli někteří členové české výpravy na nohou holínky, které jsou narážkou na typické britské počasí.

Paralympijské hry v Londýně
zdroj: Getty Images

Tématem slavnostního ceremoniálu bylo "osvícení" a průvodcem slavný fyzik Stephen Hawking, jenž trpí amyotrofickou laterální sklerózou. Sedmdesátiletý vědec, jemuž v roce 1963 dávali lékaři dva roky života, zahájil program z tribuny. "Dívejte se ke hvězdám, ne dolů k nohám. Buďte zvídaví," řekl prostřednictvím svého hlasového syntezátoru.

Ceremoniál obsahoval zobrazení Velkého třesku či Newtonův objev gravitace, s kterou všichni sportovci upoutaní k Zemi bojují. V show mimo jiné vystupovalo 73 neslyšících a postižených profesionálních umělců a 68 postižených z řad dobrovolníků.

Účastníci paralympiády budou ve 20 sportovních odvětvích bojovat o 1 509 medailí. České barvy bude v britské metropoli reprezentovat 46 handicapovaných sportovců. Před čtyřmi lety přivezli z Pekingu 27 medailí včetně šesti zlatých.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články