Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Začínají paralympijské hry, Češi věří Ježkovi

Londýn - Čeští paralympijští reprezentanti si před odjezdem na hry do Londýna sice nedávali žádné konkrétní cíle, chtějí se však vrátit úspěšní. Těžko ale lze očekávat obhajobu sedmadvaceti medailí z Pekingu, z toho šesti zlatých. V Londýně startující hry pro postižené sportovce skončí 9. září. Sestřihy z veškerého dění bude od zítřka vysílat ČT4.

Ilustrační foto
zdroj: Getty Images

V české nominaci je šestačtyřicet sportovců, oproti původnímu výběru ji ještě rozšířila atletka Anna Luxová. Největším adeptem na cenné kovy je sedmatřicetiletý cyklista Jiří Ježek, který bude obhajovat dvě zlaté, jednu stříbrnou a bronzovou medaili z paralympijských her v Pekingu. Celkem má Ježek na kontě ze tří paralympiád pět vítězství.

Česká výprava je na místě akreditována a ubytována, v pátek byla i slavnostně přivítána na tradičním ceremoniálu v mezinárodní zóně olympijské vesnice, kterou organizátoři upravili pro potřeby paralympioniků. Změnili označení z olympijského na paralympijské, upravili osvětlení a zejména posílili bezbariérové přístupy a místa v hledištích pro sportovce.

Vlajkonošem české výpravy bude Pohlmann

Poslední část cesty olympijské pochodně vede z jižního Londýna do centra. Zahájení bude znovu velkou show, na stadionu se vystřídá více než 100 dětí a 3 000 lidí z řad dobrovolníků. Českou vlajku ponese večer osmačtyřicetiletý Rostislav Pohlmann, atlet a basketbalista na vozíku, který se účastní rekordní páté paralympiády.

Při slavnostním zahájení na plochu Olympijského stadionu vyjde za Českou republiku podle tiskové mluvčí tuzemského paralympijského výboru Běly Třebínové zhruba 60 osob. Stejně jako čeští olympionici před měsícem budou mít na sobě holínky, kterými se zdraví sportovci proslavili po celém světě. Jeden pár paralympici věnovali při uvítání i starostce paralympijské vesnice Evě Loefflerové, dceři zakladatele paralympiád Ludwiga Guttmanna.

Češi soutěží v šesti sportech

Na vrcholnou akci odletělo o devět handicapovaných sportovců méně než před čtyřmi lety. Čeští reprezentanti budou bojovat v šesti z 21 sportovních odvětví - atletice, boccie, cyklistice, lukostřelbě, plavání a stolním tenisu. Do dvou odvětví, atletiky a boccii, je přihlášen František Serbus. "Pevně věřím, že ve všech sportech máme šanci uspět," věří vedoucí české paralympijské výpravy Roman Suda.

Vedoucí přípravného štábu Jaroslav Křeček: "Myslím, že nelze počítat s takovým umístěním jako v Pekingu. Máme propad v počtu účastníků, ale i svět se řítí dopředu obrovským tempem. Jsme rádi, když držíme standardní kvalitu v těch našich sportech."

Vedle Ježka budou obhajovat zlato lukostřelec David Drahonínský a koulařka Eva Kacanu. V týmu je také mnohonásobný paralympijský vítěz v plavání Martin Kovář, který už ukončil plaveckou kariéru, ale přesedlal na cyklistiku a v Londýně bude reprezentovat na handbiku. Celkem je ve výpravě čtrnáct medailistů z Pekingu.

"Někdy před půl rokem na tiskové konferenci jsem sdělil, že budu brát jako úspěšné, pokud naše výprava přiveze více než deset medailí. To se nezměnilo. Pevně věřím, že se co nejvíce přiblížíme počtu medailí, které jsme měli v Pekingu," řekl Suda.

V Londýně bude rekordní účast žen, z celkového počtu 4 280 sportovců je jich akreditováno 1 513, což je o 130 víc než v Pekingu. Dva sportovci ze 4 280 aktivních účastníků byli už v Londýně na olympijských hrách - atlet Oscar Pistorius z Jihoafrické republiky, který běžel finále štafety na 4x400 metrů, a polská stolní tenistka Natalia Partyková.

Nominace ČR:Atletika: František Serbus, Patrik Wurm, Dušan Grézl, Eva Berná, Daniela Vrátilová, Veronika Skuhrovská, Miroslava Sedláčková, Radim Běleš, Aleš Kisý, Martin Zvolánek, Jan Vaněk, Martin Němec, Rostislav Pohlmann, Eva Kacanu, Anna Luxová.Boccia: Leoš Lacina, Radek Procházka, František Serbus.Cyklistika: Jiří Bouška, David Vondráček, Ivo Koblasa, Lenka Kadetová, Jiří Ježek, Michal Stark, Tereza Diepoldová, Martin Kovář.Lukostřelba: Leoš Bartoš, David Drahonínský, Markéta Sidková, Petr Bartoš, Jiří Klich, Jaroslav Zelenka, Lenka Kuncová, Mirka Černá.Plavání: Lenka Zahradníková, Nicole Fryčová, Adéla Miková, Kateřina Komárková, Arnošt Petráček, Jan Povýšil, Filip Coufal.Stolní tenis: Jiří Suchánek, Jaroslav Hadrava, Ivan Karabec, René Tauš, Zbyněk Lambert, Daniel Horut.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články