Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Semenyaová: Dělala jsem, co jsem mohla, ať lidé říkají cokoli

Johannesburg - Stříbrná olympijská medailistka v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová se po návratu domů ohradila proti nařčení, že se na hrách nesnažila zvítězit. Bývalý světový rekordman v závodu na 110 metrů překážek Colin Jackson v roli experta stanice BBC přišel po finále půlky se spekulací, že jihoafrická atletka schválně doběhla druhá za Ruskou Marií Savinovovou, aby na sebe opět nestrhla příliš pozornosti jako po překvapivém triumfu na mistrovství světa v roce 2009.

Caster Semenyaová
zdroj: Getty Images

Po šampionátu v Berlíně prošla Semenyaová anabází kvůli pochybnostem ohledně jejího pohlaví. Mezinárodní federace po několika měsících zkoumání potvrdila, že běžkyně může startovat mezi ženami. Jednadvacetiletá půlkařka se v olympijském finále držela na konci startovního pole. V závěru nasadila k velkému finiši a vybojovala druhé místo se ztrátou jedné sekundy na Savinovovou.

"Dělala jsem, co jsem mohla, ať lidé říkají cokoli. Pořád někdo něco říká, ale ti lidé o atletice nic nevědí," uvedla po příletu domů Semenyaová, která ve finále zaběhla svůj letošní nejlepší výkon 1:57,23.

"Říkala jsem si, že nesmím vyjít naprázdno. Viděla jsem, že ostatní holky jsou už unavené. Musela jsem zapnout turbo pohon," řekla s úsměvem. "Se stříbrem jsem spokojená, ale byla to dřina." Na letišti v Johannesburgu ji vítali jako šampionku. "Jakou měla taktiku, nevím, ale jsme na ni moc pyšní. Nikdo jí nevěřil, ale předvedla to nejlepší z charakteru mladé Afričanky," uvedl dojatý ministr sportu Fikile Mbalula.

Semenyaová doufá, že na příštích hrách v Riu de Janeiru si povede ještě lépe. "Ale to je až za čtyři roky. Mým hlavním cílem je teď mistrovství světa v Moskvě příští rok," prohlásila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články