Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olympioniky nečeká jen uznání, ale i boj o peníze

Praha - Česká olympijská výprava se po příletu domů z úspěšných her v Londýně nebude setkávat jen s uznáním sportovních fanoušků. Pro širokou veřejnost je nastávající realita olympioniků a vůbec celého domácího sportu možná nečekaná. Navzdory představám o tom, že sportovci mají v podstatě zajištěnou budoucnost a český sport je podle všeho na správné cestě, je skutečnost o dost střízlivější.

Přílet českých zlatých olympioniků
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Úspěšní olympionici v čele s Knapkovou, Kulhavým, Svobodou či Špotákovou by měli od ČOV inkasovat odměny ve výši 1,5 mil. Kč, dál se však o sebe již musí postarat sami. "Teď o ně bude ze strany médií i lidí veliký zájem. Je na jejich sportovních manažerech, jakým způsobem efektivně využijí to období slávy na pomyslném Olympu," myslí si marketingový odborník David Říha v rozhovoru pro HN.

Čeští sportovci se při své obživě spoléhají na soukromé sponzory či peníze z marketingu. I zde však podle Říhy existují mezery. "Narážíme na to, že se s tímto produktem, tedy sportovcem, v České republice neumí až tak efektivně pracovat. Například v USA sportovní marketing funguje mnohem efektivněji než u nás, vzpomeňme na Michaela Phelpse, který po olympiádě v Pekingu motivoval masy lidí, aby začali plavat," říká Říha.

Nejen olympionikům však budou chybět peníze od zkrachovalé Sazky, která z velké části financovala celý český sport. ČOV se tak dnes i díky úspěchu v Londýně bude snažit prosadit změnu loterijního zákona. Jeho loňská novela totiž zrušila povinné odvody z loterií do sportu a nahradila je novým zdaněním. Dnes si tak český sport musí obstarávat prostředky na svoje fungování přímo u obcí.

Jak říká místopředseda ČOV Jiří Kejval, výsledky tohoto nového systému jsou rozdílné. "V menších městech je situace dobrá, horší je to u středních a větších měst, tam je politikaření a záměry různých lobbistických skupin," myslí si Kejval. Proto bude i on u politiků tlačit na změnu legislativy.

"Opět s politiky otevíráme otázku peněz z loterií," prohlásil Kejval a dodává: "Po loňské novele jsme kromě Kypru a Lotyšska jediná země, která nedává alespoň část peněz z odvodů z loterií do sportu. Rádi bychom iniciovali změny od začátku příštího roku."

Zdroj
deník Sport, ihned.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články