Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Phelps, Bolt a mnozí další psali olympijskou historii

Londýn - Americký plavec Michael Phelps a jamajský sprinter Usain Bolt vstoupili v Londýně do olympijské historie. Třicáté letní hry však měly velkých postav mnohem víc. Domácím Britům Wimbledon konečně po mnoha letech dobyl Andy Murray, mexický fotbalový tým zase šokoval výhrou fotbalového turnaje. Hrdinou her je i Oscar Pistorius, který ač zdravotně hendikepován, soupeřil s nejrychlejšími atlety planety.

Vlajkonoši výprav při závěrečném ceremoniálu
zdroj: Isifa/EPA

Z osmi zlatých z Pekingu Michael Phelps obhájil "jen" čtyři, dvě v individuálních závodech a dvě jako člen štafety. Přesto se stal nejúspěšnějším sportovcem nejen těchto her, ale rovnou celé olympijské historie. Fenomenální kariéru ukončil s osmnácti zlatými, což je rekord, který asi hned tak někdo nepřekoná.

Usain Bolt potvrdil, že je nejrychlejším mužem planety. Zopakoval si zlaté double na 100 a 200 metrů a jamajskou štafetu přivedl znovu ke zlatu, navíc ve světovém rekordu. Jamajčané zkrátka ve sprinterských soutěžích neměli konkurenci - zasloužil se o to nejen samotný Bolt, ale i jeho kolega z reprezentace Yohan Blake. Atlet s přezdívkou "Zvíře" skončil na obou nejkratších tratích druhý hned za svým slavnějším krajanem a ve 22 letech je považován za velkou naději do budoucna. Kdo ví, zda právě Blake na příští olympiádě nepřevezme do svých rukou sprinterskou korunu.

Devětkrát se měnily rekordní tabulky v bazénu. Plavci tak vyvrátili spekulace, že bez rychlých celotělových plavek už z nejlepších časů nic neuberou. Šestnáctiletá Číňanka Jie Š'-wen dokázala v posledním bazénu plavat dokonce rychleji než Phelps a Ryan Lochte, což hned vyvolalo spekulace o dopingu.

Britský jachtař Ben Ainslie zvítězil na olympiádě dokonce už počtvrté za sebou. Ale největší potlesk britského publika sklidil Mohamed Farah, když vyhrál 5 000 i 10 000 metrů jako teprve sedmý běžec v olympijské historii. Jen maratón mu chybí, to dokázal pouze Emil Zátopek v Helsinkách v roce 1952. Již šesté zlato v Londýně získal dráhový cyklista Chris Hoy.

Tenista Andy Murray ukončil britské čekání na vítězství ve Wimbledonu, kde naposledy vyhrál Fred Perry v roce 1936. Co na tom, že to bylo "jen" při olympijském turnaji, když na něm s výjimkou zraněného Španěla Rafaela Nadala hráli všichni nejlepší. Ve dvouhře žen se poprvé na olympiádě radovala Američanka Serena Williamsová a navíc spolu se sestrou Venus vyhrála už potřetí olympijskou čtyřhru.

V Londýně však slavili velká vítězství i sportovci, kteří museli překonat mnohem těžší překážky než "obyčejní" sportovci. Jihoafrický běžec Oscar Pistorius soupeřil s nejrychlejšími čtvrtkaři, přestože má místo amputovaných nohou karbonové protézy. Korejec Im Tong-hjon vytvořil světový rekord v lukostřelbě, přestože je téměř slepý. A vůbec poprvé směly na hrách startovat ženy ze Saúdské Arábie, Kataru a Bruneje, které to měly dosud zakázané.

Hostitelská země získala nejvíc medailí od roku 1908, ve srovnání s Pekingem přidala k devatenácti dalších deset olympijských vítězů a v boji o třetí místo za USA a Čínou porazila Rusko.

Britští fanoušci však zažili i zklamání. To když jejich fotbalový tým prohrál už ve čtvrtfinále s Koreou nebo v silničním cyklistickém závodě, kde mistr světa Mark Cavendish s vítězem Tour de France Bradleyem Wigginsem zmeškali rozhodující únik a v cíli mohli jen gratulovat kazašskému veteránovi Alexandru Vinokurovovi. Wiggins si pak alespoň spravil chuť triumfem v časovce.

Američtí basketbalisté opět neměli s výjimkou finále proti Španělsku rovnocenného soupeře. Od roku 1992, kdy mohli poprvé hrát profesionálové z NBA, se jim povedlo zvítězit pokaždé s výjimkou Atén, kde ve finále překvapivě podlehli Argentině. Jejich ženské kolegyně protáhly šňůru olympijských triumfů na dokonce na pět a mají blízko rekord indických pozemních hokejistů, kteří kdysi na hrách zvítězili šestkrát za sebou.

V Londýně se vyznamenali i někteří z veteránů a veteránek. Mezi stálice na programu olympijských her patří maďarský šermíř Aladár Gerevich, který byl šestkrát po sobě členem zlatého týmu šavlistů. A byl by asi ještě lepší, kdyby ho o dvoje hry nepřipravila válka. Obdobně je na tom německá kanoistka Birgit Fischerová, která vyhrávala od Moskvy až po Atény, ale kvůli bojkotu NDR chyběla v Los Angeles, takže má zlato jen z šesti her.

Pozoruhodnou postavou byl v Londýně Novozélanďan Mark Todd. Ten v jezdecké soutěži všestrannosti získal sice jen bronz v družstvech, ale bylo to 28 let poté, co v Los Angeles vyhrál soutěž jednotlivců. Tehdy většina dnešních olympijských vítězů ještě ani nebyla na světě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články