Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jacques Rogge: Byly to naprosto úžasné hry

Londýn - Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge má pro končící hry v Londýně pouze slova chvály. "Byly to naprosto úžasné hry," řekl několik hodin před závěrečným ceremoniálem. Místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval považuje olympiádu úspěšnou nejen co do medailového zisku české výpravy.

Jacques Rogge
zdroj: Getty Images

"Jsem šťastný a vděčný člověk," uvedl Rogge při bilancování londýnských her. "Byly to hry pro sportovce, olympijská vesnice byla fantastická, na sportovištích to fungovalo a publikum bylo skvělé. Londýn osvěžil olympijské hnutí," dodal belgický funkcionář, jenž je ve funkci od roku 2001.

Na hrách zatím padlo 44 světových a 117 olympijských rekordů. Dařilo se také domácí reprezentaci, která suverénně splnila svůj cíl skončit mezi nejlepšími třemi zeměmi v medailovém hodnocení. "Bude pro Brity výzvou, aby se na této vlně udrželi. Položili velkolepý základ," uvedl Rogge.

S tím souhlasil šéf organizačního výboru Sebastian Coe. "Připravili jsme fantastické hry. Sportovci inspirovali celou generaci. Britský tým je nyní na vrcholu, teď jde o to získat z toho kapitál," řekl někdejší elitní atlet.

Během her bylo dosud méně pozitivních dopingových testů než před čtyřmi lety v Pekingu, jedenáct oproti tehdejším dvaceti. Dalších 117 sportovců bylo přistiženo od dubna v přípravném období před hrami. "Jsem šťastný, že dokážeme chytit sportovce, kteří podvádějí. Je to důkaz, že systém funguje," myslí si Rogge, sám bývalý olympionik v jachtingu.

Bolt je podle Rogga nejlepší sprinter všech dob

Rogge zároveň konečně potvrdil pozici jamajského sprintera Usaina Bolta jako "živoucí legendy" poté, co byl na toto téma v předchozích dnech zdrženlivý. Podle něj může být kariéra tohoto šestinásobného olympijského vítěze hodnocena až poté, co skončí.

"Dovolte mi tuto záležitost zakončit tím, že Usain Bolt je aktivní legendou, je to ikona, nejlepší sprinter všech dob. Myslím, že to je dobré označení," uvedl Rogge o běžci, jenž jako první získal na dvou hrách za sebou sprinterské double 100 a 200 m, a navíc vyhrál dvakrát štafetu.

Kejval: Byly to úspěšné hry

"Ze sportovní účasti jsem nadšený," řekl Jiří Kejval, který bude na podzimním volebním zasedání velkým favoritem na předsedu ČOV. "Na začátku olympiády chybělo štěstí, medaile nebyly, ale na konci je všechno jinak. Nemáme úspěchy postavené na jednom nebo dvou sportech, rozšiřují se naděje, byť jen individuální," uvedl.

Jiří Kejval
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Největším zážitkem byl pro něj Český dům, "dopingový" příběh rychlostního kajakáře Jana Štěrby a hlavně zlatá medaile skifařky Mirky Knapkové, neboť Kejval je také předsedou Českého veslařského svazu. Když mu fyzioterapeut Pavel Kolář zavolal, že Knapková je vážně zraněná a hrozí, že ze závodu odstoupí, hrklo v něm. "Říkal jsem mu, že musí udělat nějaké kouzlo," popisoval.

Kejval se do Londýna moc těšil a divácká kulisa ho nadchla. "Na veslování jsem nic takového nikdy neviděl," popsal atmosféru na kanálu, kde britský národní sport sledovalo 40 tisíc diváků. "Víc lidský rozměr tomu prospívá, tyhle hry byly z mého pohledu nejlepší, i když byly v nejdražším městě na světě," uvedl.

Litoval jen trochu, že Barbora Špotáková nebyla zvolena do komise sportovců MOV a Česká republika tak nebude mít ve vrcholném sportovním orgánu svého zástupce, protože Janu Železnému vypršelo funkční období. "Uvidíme, jestli někdy Honza (Železný) bude mít šanci stát se stálým členem MOV, ale nesmíme nikdy rezignovat na to, abychom tam měli zástupce," dodal Jiří Kejval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články