Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Americké basketbalistky drtily soupeře průměrně o 34 bodů

Londýn - Poté co americké basketbalistky v sobotu popáté za sebou opanovaly olympijské hry, bylo možné od některých z nich zaslechnout obvyklé fráze sportovců o tom, že "je to neuvěřitelné", "nelze vyjádřit slovy" nebo že "svět Spojené státy dotahuje". Jak poznamenal list New York Times, nic z toho není pravda. "Jejich triumf se čekal. Vyjádřily to slovy. A rozdíl mezi americkými basketbalistkami a zbytkem světa zůstal stejně velký, jaký na tomto turnaji vždycky byl," napsal list.

Basketbalistky USA
zdroj: Gettyimages Editorial

Tým kolem kapitánky Sue Birdové, ostrostřelkyně Diany Taurasiové a Tamiky Catchingsové, které byly i u předchozích dvou zlatých medailí, neměl na turnaji konkurenci. Sérii výher trvající na OH od vítězného duelu o bronz v Barceloně 1992 prodloužily Američanky na 41 zápasů. Osm londýnských utkání vyhrály s průměrným rozdílem 34 bodů. Jen semifinále s Austrálií, repríza finálových duelů z předchozích tří her, neskončilo o dvacet a víc (86:73).

Přesto Američanky nepovažují svoji suverenitu za samozřejmost a každý úspěch si užívají. "Nemyslím, že by nám to zevšednělo," řekla Taurasiová, třicetiletá hvězda, pětinásobná nejlepší střelkyně WNBA a dvojnásobná mistryně zámořské soutěže. "Tohle je moment, o kterém jsme jako děti snily. A když to dokážete a jste na pódiu, není nic lepšího," dodala Birdová.

Po finále to přitom na palubovce vypadalo, jako kdyby se olympijskými vítězkami staly Francouzky. Hráčky poraženého týmu tančily, usmívaly se, slavily. V úspěch nad USA ani na chvíli nevěřily, stříbro pro ně bylo zlatem. "Nad nimi se nedá zvítězit, jsou neporazitelné," řekl za všechny trenér Pierre Vincent.

Samy Američanky ale své triumfy nepovažují za samozřejmost, upozorňují, že jejich úspěchy jsou výsledkem tvrdé každodenní přípravy. "Lidé od nás čekají vítězství a pro nás je to určitý kompliment. Ale myslím, že si neuvědomují, jak je těžké se na takové úrovni držet. Považuje se to jaksi za samozřejmost," řekla Birdová.

"Víme, co je tohle za soutěž, a víme, jak tvrdě je třeba pracovat, aby to vypadalo jednoduše. Snadné to není," prohlásil v podobném duchu trenér Geno Auriemma. Už před finálovým duelem se nechal slyšet, že americký tým by si rozhodně zajistil větší slávu, kdyby prohrál. "Tím jsem si jistý. Ale můžeme být na náš basketbalový systém pyšní. Očekává se naše vítězství a my to bereme velmi vážně," dodal kouč.

Přístup Američanek vystihla i nejlepší hráčka finálového utkání Candice Parkerová, autorka 21 bodů a 11 doskoků a nyní již dvojnásobná olympijská šampionka. "Ten způsob myšlení je takový: snažit se vyhrát, ne neprohrát."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články